Januárig nincs dolguk a devizahiteleseknek

nyugati téri devizahiteles tüntetés,
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank ellenőrizni fogja a tisztességtelen egyoldalú kamatemelések és az árfolyamrés alkalmazása miatt a hitelfelvevőknek visszajáró összeg elszámolását - nyilatkozta Windisch László. A devizahiteleseknek januárig semmi dolguk sincs, akkorra várhatják az elszámolást tartalmazó levelet a bankjuktól. Pénzt februártól láthatnak.
Vágólapra másolva!
Nyugati téri devizahiteles tüntetés Fotó: Polyák Attila - Origo
  • A parlament elfogadta az elszámolási törvényt. Az MNB-hez került az elszámolás képletének kidolgozása.
  • Még korai panaszokkal felkeresni az MNB-t; az érintett ügyfeleknek most nincs más dolguk, mint megvárni, hogy a pénzintézetek elvégezzék a számításokat és megküldjék az elszámolásokat.
  • Aki nem ért egyet az elszámolás tartalmával, annak elsőként - az elszámolás kézhezvételétől számított 30 napon belül - a pénzintézetet kell majd megkeresnie panaszával.
  • Ha pedig a probléma így sem rendeződik megnyugtató módon, a törvény előírása szerint az MNB-nél működő Pénzügyi Békéltető Testülethez (PBT) kell fordulnia.
  • A törvény szerint a pénzintézeteknek a honlapjukon egyértelmű módon közzé kell majd tenniük, ha álláspontjuk szerint elszámolási kötelezettségüknek valamennyi ügyféllel szemben eleget tettek. Ha valaki e közzététel ellenére mégsem kapott elszámolást, pedig jogosultnak tartja magát erre, a közzétételtől számított 60 napon belül a pénzügyi szolgáltatónál kell panaszt tennie.

Mikor jön a levél?

A nem pereskedő bankoknak 2015. január 15-29. között, a pert indítóknak február 14-28. között - vagy legkésőbb a peres eljárás befejezésétől számított 60 napon belül - kell megküldeniük ügyfeleiknek az elszámolást. A forintos és ténylegesen devizában folyósított hiteleknél, ha a bank nem indított pert, 2015. április 16-30. között, ha pedig indított, augusztus 15.-szeptember 30. között kell sort keríteni erre.