Tízezreket fizettek már ki a bankok ügyfeleiknek

AXXA nyilatkozat
Vágólapra másolva!
Dübörög a bankok elszámoltatása. Sokan elfelejthették, hogy a bankok nemcsak a hiteleseknek kötelesek fizetni, de a tranzakciós illeték jogszerűtlen áthárítása miatt sokaknak járhatott vissza akár több tízezer forint is. A bankok már jóvá is írták a számlákon az összeget, akik közben bankot váltottak, egy levélben adhatják meg adataikat, hogy biztosan célba érjen az összeg.
Vágólapra másolva!

Jogszerűtlenül hárította át több hitelintézet is a tranzakciós illetéket. Az MNB vizsgálata és büntetése után a bankokat kártalanításra kötelezték.

Mindenki megkapta a pénzét

A bankok szerint minden rendben zajlott, többük már április végén ki is fizette a kártalanítást kamatokkal együtt, de legkésőbb augusztus végéig minden érintett banknak el kellett számolnia az ügyfeleivel. A banki válaszokból az is kiderül, hogy kevesen vannak azok, akik közben megszüntették a számlájukat, de pénz jár vissza nekik. Ilyen esetben a bankok az általuk ismert címre egy levelet küldenek, amelyben a volt ügyfél jelenlegi számlaszámát is kérik. Erre utalják később a visszatérítést.

Ilyen nyilatkozatot kell kitöltenie annak, aki közben megszüntette a számláját Forrás: Origo

Négy szakasz

A jegybank négy vizsgálati szakaszban 142 intézménnyel szemben összesen 1,86 milliárd forint bírságot szabott ki az alábbi hiányosságok miatt.

  1. Hiányzott a díjmódosításra lehetőséget adó, meghirdetett oklista az üzletszabályzatban vagy az általános szerződési feltételekben.
  2. A kedvezőtlen szerződésmódosítást annak hatálybalépése előtt kevesebb mint két hónappal hirdették meg.
  3. A kedvezőtlen szerződésmódosítás hatálybalépése előtt két hónappal nem tájékoztatták a fogyasztókat felmondási jogukról.
  4. Elmulasztották közölni az ügyfelekkel a díjmódosítás okát.
  5. Az egyoldalú kedvezőtlen szerződésmódosítás új díjfajta bevezetésével történt.
  6. Korábbi "díjmentes, ingyenes, 0 forintos" tranzakciót tettek fizetőssé, ami gyakorlatilag új díj bevezetése a jegybank szerint.
  7. Megváltoztatták a díjszámítás módját.