Ingyen kerülünk a digitális anyakönyvbe

Házasságkötés esküvő
Házasságkötés
Vágólapra másolva!
Ellentétes információkat kapnak az emberek az új, júliusban bevezetett digitális anyakönyvezésről. A rendszer indulásakor voltak kisebb fennakadások, de panasz nem érkezett a hatóságokhoz, az Origóhoz viszont igen: olvasónknak majdnem négyezer forintba került az ingyenes házasságkötés.
Vágólapra másolva!

Olvasónk és párja elhatározták, hogy ősszel összeházasodnak. Kis szertartást akarnak, csak két tanúval, az pedig - terembérlet nélkül - ingyenes. Olvasónktól a II. kerületben a meglévő eredeti születési anyakönyv helyett digitális okiratot is kértek. Mint kiderült, ennek kiváltása kettőjüknek négyezer forintba került volna. De ennél is érdekesebb, hogy olvasónk szerint a Mechwart ligetben és Solymáron másképp értelmezik a jogszabályt.

Már csak új okiratot fogadnak el Forrás: Origo

Solymár és Mechwart liget összecsap

Aki október 31-ig házasságot köt, annak még nem kell új digitális anyakönyvi kivonat a frigyhez, mondta Jugl Veronika. A II. kerületi anyakönyvvezető szerint viszont attól, aki november 1-je utánra kapott időpontot, már csak új okiratot fogadják el. Ezzel ellentétben a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) azt közölte: „az anyakönyvi kivonatoknak nincs érvényességi idejük”.

Négy helyett egyféle

Idén júliustól egyféle anyakönyv váltja fel a korábbi születési, házassági, bejegyzett élettársi és halotti anyakönyveket. Az új rendszerben a nyilvántartás nem eseményhez, hanem személyhez köthető. A digitális anyakönyvezés rendszerének kialakítása Európai Uniós forrásból történt, 920 millió forintba került. Az elektronikus rendszerrel egyszerűsödik az ügyintézés, mert bárhol, bármelyik anyakönyvvezetőnél, sőt még külföldön is lehet majd anyakönyvi kivonatokat igényelni. A rendszer indulásakor voltak kisebb fennakadások, de ezek mára megszűntek, közölta a BÁH az Origóval. Panasszal senki nem fordult hozzájuk.

Készségesen segítenek

Olvasónk solymári lakos, felkereste hát az ottani anyakönyvezetőket is, és ott nem problémáztak. Solymáron az Origónak azt mondták: nem kérnek a házasságkötéshez digitalizált anyakönyvi kivonatot. Ha valami miatt bizonytalanok lennének az anyakönyvi kivonat adatainak pontosságában, akkor felveszik a kapcsolatot az illetékes anyakönyvezetőkkel, akik készségesen segítik egymás munkáját.

A pótlás pénzbe kerül Fotó: Gilicze Bálint - Origo

Üres adatbázissal indultak

A digitális anyakönyvezés adatbázisa júliusban nulla adattal rendelkezett. A digitalizált rendszerbe akkor kerülhet be az ember, ha megszületik, házasságot köt, bejegyzett élettársi kapcsolatra szánja el magát vagy meghal. A rendszerbe bekerülni nem kerül pénzbe - erősítette meg a BÁH. Minden első anyakönyvi kivonat kiállítása ingyenes, ha valaki elveszti anyakönyvi kivonatát, annak pótlása kétezer forintba kerül.

Olvasónkkal nem sokkal az Origo megkeresése után közölték, hogy a Mechwart téren október 18-án házasságot köthet. Illetékmentesen.