A pockok miatt arattak kevés búzát Békésben

Vágólapra másolva!
Évtizedek óta nem volt ilyen gyenge termés Békés megyében az őszi kalászosokból. Főleg az aratás alatt hullott sok eső, a rozsdagomba és a pockok miatt.
Vágólapra másolva!

Befejeződött az aratás Békés megyében, a termelők az elmúlt évtizedek leggyengébb termését takarították be őszi kalászosokból. Az őszi búza hektáronként 3,8 tonnás termésátlaga elmarad az előre jelzett 4,5-5,0 tonna közötti országos átlagtól - jelentette be Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke.

A betakarítás elején még országos átlaghozammal számoltak, de az aratás előrehaladásával a rendkívül csapadékos időjárás, a sárgarozsdagomba-károk és a tartós pocokinvázió miatt romlott a búza minősége és csökkent a hozam.

70 százalék csak takarmánynak lesz jó

101 200 hektárról összesen 384 560 tonna búzát takarítottak be. A termés 70 százaléka takarmány minőségű és csak 30 százaléka felel meg az étkezési minősítés feltételeinek. A betakarítás első harmadában még a termés fele volt étkezési minőségű. Kulcsár László szerint az őszi és a téli időszakban alig hullott csapadék a megyében, az őszi kalászosok fejlettsége tavasszal az átlagosnál gyengébb volt.

A többi gabonából így alakult a termés:

  • őszi árpa: 15 500 hektárról 3,6 tonna/hektár,
  • tavaszi árpa: 12 200 hektárról 2,9 tonna/hektár,
  • tritikálé: 4850 hektárról 2,8 tonna/hektár
  • zab: 5280 hektárról 2,2 tonna/hektár

A szalma bálázása a kalászosok termőterületének a felén fejeződött be. Jól halad a tarlóhántás, a nyári betakarítású növények után felszabaduló szántóföldi terület 65 százalékát megmunkálták.

A termés jelentős része raktárakban van, a termelők várnak a kedvezőbb piaci környezetre, ami részben kompenzálhatja a terméskiesésből adódó veszteségeket – közölte az elnök.