Pert nyertek a Jukosz részvényesei az orosz állammal szemben

Vágólapra másolva!
50 milliárd dollár kártérítést ítéltek meg nekik Hágában.
Vágólapra másolva!

A már nem működő Jukosz orosz olajvállalat részvényesei pert nyertek hétfőn Oroszország ellen a hágai Állandó Választott Bíróságon - jelentette a Kommerszant orosz napilap és a Reuters egy meg nem nevezett bírósági forrásra hivatkozva.

A világ egyik legnagyobb, tíz évvel ezelőtt elkezdődött jogi perében Oroszországnak 50 milliárd dollár kártérítést kell fizetnie a részvényeseknek a vállalat javainak kisajátításáért. A részvényesek követelése 100 milliárd dollár volt. Oroszország várhatóan fellebbez.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfői moszkvai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy nincsenek még hivatalos információi döntésről, de a bírósági eljárásnak nincs vége, Oroszország fellebbezni fog.

A Jukosz 2003-ban megindult felszámolása során az orosz állam a stratégiai tulajdonos GML vagyonát kisajátította, és értékén alul a Rosznyeftynek értékesítette. A gibraltári székhelyű GML 2005-ben a hágai választott bírósághoz fordult: döntsön az Oroszország által is aláírt 1994-es Energia Charta Egyezmény alapján felvetett kártérítési igényének jogosságáról. A bíróság egybehangzó véleménye szerint az orosz állam hiába mondta fel az egyezményt, köti a külföldi befektetések védelmét garantáló megállapodás.

A hágai Állandó Választott Bíróság egy 115 tagország alkotta kormányközi szervezet. 1899-ben hozták létre az országok közötti viták eldöntésére. Mára egy modern döntőbírósággá fejlesztették, és nemcsak államok közötti vitákkal foglalkozik, de országcsoport, nemzetközi szervezet vagy magánintézmény is fordulhat hozzá.