Az állam megvásárolja az MKB Bankot

MKB bank, reklám, mkb, bank, nyugati tér
Budapest, 2012. június 26. Az MKB Bank nagyméretű reklámja a Nyugati téren, a Szent István körút és a Váci út találkozásánál álló lakóépület tetején. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Vágólapra másolva!
A vételár 17 milliárd forint.
Vágólapra másolva!

A német BayernLB bejelentette, hogy eladja magyar leányát, az MKB-t. A vevő a magyar állam lesz, a bank 55 millió euróért (körülbelül 17 milliárd forintért) cserél gazdát. Az anyacég az MKB áráért cserébe elengedi a bank 270 millió eurós adósságát - írja a Reuters.

El kell adniuk

A 2008-ban bajba jutott BayernLB 2012-ben állami segítséget kapott, ennek feltételéül az Európai Bizottság eszközeinek átszervezését és bizonyos üzletrészeinek eladását szabta. Az MKB eladása előreláthatóan szeptemberben fog lezárulni.

A kormány is eladná

Varga Mihály a Kormány.hu-n megjelent interjúban elmondta, hogy az MKB 2 éven belül visszanyerheti erős és versenyképes pozícióját, így piaci értékesítésre is lesz lehetőség.

A magyar bankrendszer átalakulására van szükség

"A magyar bankrendszerben jelentős átalakulásra van szükség, mert a pénzügyi válság világosan megmutatta, hogy a bankszektor tulajdonosi szerkezete korántsem semleges a pénzügyi stabilitás és a hitelezés szempontjából. A külföldi tulajdonú leánybankok a válság idején jelentős pénzügyi forrásokat vontak ki az országból, ami erőteljes nyomást gyakorolt a forint stabilitására, ugyanakkor a hazai vállalatok hitelezése szinte leállt. Vagyis egy döntően külföldi tulajdonú bankrendszer nemcsak a válságból történő kilábalást nehezíti, hanem a forráskivonások következtében tovább mélyíti a válságot" - írja a Kormány.hu.

Forrás: MTI/Jászai Csaba

A közlemény szerint a kormány célja, hogy a hazai tulajdon aránya növekedjen, a külföldi tulajdonrész pedig csökkenjen a magyarországi bankokban. "Ebbe a stratégiába illeszkedik az a megállapodás, amely a magyar kormány és a Bayerische Landesbank között született. Az 55 millió eurós vételár nem jelent jelentős költségvetési terhet. Régóta tudható volt, hogy az MKB eladó. Az Európai Bizottsággal kötött megállapodása értelmében a bajor tulajdonos vállalta, hogy 2016-ig megválik a banktól. A kormány célja, hogy az MKB-t aktív, jövedelmező bankká alakítsa át, ezért kiemelten fontos a jelenlegi ügyfélkör megtartása, sőt bővítése" - olvasható a közleményben.

Milyen lenne az új bankrendszer?

Az MKB állami megvásárlásától teljesen függetlenül jelent meg egy interjú Nagy Mártonnal, a jegybank ügyvezető igazgatójával a Reutersen, amiben 3-4 nagyobb bank kivonulásáról is beszél. A hír órákkal a felvásárlás bejelenése előtt jelent meg, de érdekes lehet annak fényében.

Nagy Márton szerint a magyar bankrendszer átalakul, nagyobb szereplők határozzák azt majd meg a közeljövőben. Több közepes bank olvadhat össze vagy egy kisebbet vesz meg egy nagyobb. Azt viszont nem tartaná szerencsésnek, ha óriásbankok jönnének létre két nagy összevonásából.

Ez utóbbi azért is érdekes, mert az OTP-ről köztudott, hogy szívesen megvásárolná az MKB-t, de azzal két nagyobb szereplő összeolvadása történne meg.


80 milliárd forint tőkeemelés volt

A BayernLB több módon is megpróbálta már eladhatóvá tenni az évek óta veszteséges magyar leányvállalatát. Még tavaly elvetették a bank feldarabolásának ötletét, amelynek keretében a veszteségesebb részterületek kerülhettek volna ki az intézményből. Ez után volt január végén a banknál egy nagyobb tőkeemelés zártkörű részvénykibocsátás keretében.