Zágráb visszavásárolná az INA-részvényeket

Vágólapra másolva!
A horvát kormány gazdasági minisztere a legjobb megoldásnak azt tartaná, ha a horvát állam visszavásárolná a Mol INA-részesedését. A Mol elfogadna egy piaci ajánlatot.
Vágólapra másolva!

Ivan Vrdoljak a Bloomberg hírügynökségnek adott interjút, amelyet a Hina horvát hírügynökség idézett. Ebben a miniszter azt mondta: "Horvátország energiastratégiája szempontjából a legjobb megoldás az volna, ha Zágráb visszavásárolná az INA-részvényeket. A második legjobb megoldás az lenne, ha sikerülne megállapodni a Mollal. Új partner keresése csak a harmadik lehetőség".

49,07 % a Molnál

A magyar olajvállalat és a horvát kormány küldöttségei között július 25-én folytatódnak az egyeztetések az INA irányításáról. A magyar olajvállalatnak 49,07 százalékos, míg a horvát államnak 44,84 százalékos részesedése van az INA-ban, az irányítási jog a Molé. A közelmúltban megjelentek olyan találgatások, hogy egy orosz energiaipari cég, például a Gazprom vásárolná meg a Mol részesedését a horvát olajcégben.

2 milliárd dollár

A Mol részvényesei kétmilliárd dolláros (nem egészen 460 milliárd forint) áron megválnának az INA-ban meglévő részesedéstől. "Elvileg a horvát állam elő tudja teremteni ezt az összeget, de ez még sebezhetőbbé tenné az ország pénzügyi helyzetét" - mondta az Erste Bank budapesti elemzője.

Elfogadnák az ajánlatot

A Mol stratégiája továbbra is egyértelmű és változatlan - a piaci alapokon működő INA a cél. A magyar olajtársaság hangsúlyozza: ha a horvát kormánnyal folytatott tárgyalások eredménytelenek lesznek, és a horvát kormány továbbra is egy állami irányítású INA-t szeretne, a Mol el fogja adni részesedését.