Nőtt az Unió adóssága

Vágólapra másolva!
Nőtt az euróövezet és a teljes unió GDP-arányos államadóssága 2013 utolsó negyedévéhez viszonyítva. Ötszázalékos emelkedéssel Magyarország az élmezőnyben van.
Vágólapra másolva!

Magyarországon 79.3 százalékról 84.3 százalékra emelkedett az államadósság, ezzel Szlovénia után a második helyet foglalja el a legnagyobb államadósság-emelkedéssel büszkélkedő uniós országok sorában - olvasható az Eurostat negyedéves jelentésében. Az adósság mértékét tekintve viszont nem áll rosszul, valamivel elmarad az EU és az eurózóna átlagától is.

Átlagban emelkedett

A teljes unió átlagos GDP-arányos államadóssága nőtt 2013 utolsó negyedévéhez képest, 0.8 százalékkal. Az eurózóna átlagos adóssága valamivel jobban, 1.2 százalékkal emelkedett, ezzel féléves folyamat szakadt meg, a korábbi két negyedévben ugyanis csökkent az adósság. Nem csak tavaly év végéhez, de 2013 első negyedévéhez viszonyítva is nőtt a tagállamok átlagos eladósodottsága, az unióé 1.8 százalékkal, az eurózónáé 1.4 százalékkal.

Ahol megszaladt

2013 végéhez képest 19 tagállamban nőtt, hatban csökkent, Észtországban pedig nem változott a GDP-arányos államadósság mértéke. Legjobban Szlovéniában nőtt, 7 százalékkal, a rangsorban a második Magyarország, 5 százalékos növekedéssel, a dobogó harmadik helyén Belgium és Portugália osztozik 3.9 százalékos emelkedéssel.

Ahol csökkent

Legjobban a lengyelek tudták csökkenteni az adósságot, 7.6 százalékkal alacsonyabb mutatóval zárták 2014 első negyedévét, mint 2013 utolsóját. Őket a németek és a görögök követik, 1.1 és kerek 1 százalékos csökkenéssel.

Ahol sok

Görögországban még mindig borzasztóan magas a GDP-arányos államadósság, az idei év első negyedévében 174.1 százalékon állt. Az olaszok és a portugálok adóssága is jóval magasabb az átlagnál, 135 és 136 százalékos. Az unió és az eurózóna átlagai 90 százalék körül mozognak, ezektől Magyarország kis mértékben ugyan, de elmarad.

Ahol kevés

Alig van államadósság Észtországban, az adat mindössze a GDP 10 százaléka. 20 és 23 százalékos adóssággal Bulgária és Luxemburg is nagyon jól áll.