Nem tudott döntést hozni az Alkotmánybíróság a takarékokról

Vágólapra másolva!
Az Alkotmánybíróság a keddi teljes ülését a takarékszövetkezeti szektor állami átalakítása ügyének szentelte, de nem hozott döntést – írja a Napi Gazdaság. Az Origo információi szerint nincs véleményegység a bírák között, így rövid távon nem is várható határozat.
Vágólapra másolva!

A testülethez a 120 takarék többségét tömörítő Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) fordult még tavaly júliusban. A szervezet egyebek mellett azt sérelmezte, hogy a takarékszövetkezeti rendszer átalakításával korlátozták az OTSZ és az általa képviselt szövetkezetek tulajdonosi jogait, illetve, hogy hiányoztak az állami tulajdonba vételhez szükséges alkotmányos feltételek.

Az OTSZ beadványa szerint a törvény diszkriminatív, valamint sérti a vállalkozás szabadsága és a tisztességes gazdasági verseny elvét. Az OTSZ szerint a törvény nem teszi lehetővé, hogy a takarékok jogorvoslatot kérjenek, ha nem értenek egyet a föléjük rendelt Takarékbank Zrt., illetve a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete valamely döntésével.

Úgy tudjuk, az AB messze van még attól, hogy döntést tudjon hozni, mivel nincs véleményegység a bírók között. A halogatásnak viszont lehetnek következményei, hiszen közben az állam már privatizálta is a Takarékbankot, és a részvények hamarosan átkerülnek a bankot megvásároló új befektetői kör tulajdonába. Ez utóbbi folyamat lezárását ugyan átmenetileg megtiltotta egy másik per miatt a Fővárosi Törvényszék, de ebben az ügyben április 18-án már döntés születhet. Ha akkor mindent rendben talál a bíróság, akkor később még találhat ugyan kifogásokat az AB, de nem nagyon lehet már visszafordítani a folyamatot.

A takarékszövetkezeti rendszer átalakításáról és a privatizációról itt és itt olvashat, összes cikkünket az ügyről itt találja.