Falevelet is kevertek az illegálisan forgalmazott dohányba

A kép illusztráció
Vágólapra másolva!
Illegális dohányüzemre csapott le az adóhivatal Nyírbogdányban, ahol egy férfi ráadásul egészségügyi kockázatot is jelentő tölgyfalevéllel dúsította az árut, tájékoztatott a NAV Észak-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága. Az elvont adó mértéke 4,5 millió forint.
Vágólapra másolva!

Lapunknak Jánvári-Stefán Regina elmondta, hogy tavaly a hivatal 72 esetet göngyölített fel, amelyben összesen 2300 vágott dohányt találtak. Az idei év májusáig lezárt statisztika szerint pedig 14 esetről tudnak országszerte, ennek során 460 kilogrammot foglaltak le. A sajtóreferenstől megtudtuk, illegális vágott dohányt fél kilogrammos kiszerelésben értékesítenek minőségtől függően 3000-6000 forintos áron, míg a boltokban az adózott kiskereskedelmi ár kilogrammonként 23.000 forintnál kezdődik.

A nyírbátori esetben az alaposan berendezett üzem – a műhelyben vágó- és fóliázó gépet, vágóhengert és vágófésűt találtak – jól kiépített tevékenységre utalt, a revizorok 261 kilogramm vágott dohányt és 200 kiló szárított dohánylevelet foglaltak le. Ugyanitt zsákszámra találtak szárított tölgyfalevelet, amelynek egy részét éppen aprították, másik részét pedig már összekeverték a dohánylevéllel. A nyírbogdányi férfi azt mondta a pénzügyőröknek, hogy éppen komposztálni akarta a felaprított falevelet – mondta el Jánvári-Stefán Regina. Hozzátette, mindkét jellemző mondható olyan szálnak, amelyen a hatóság el tud indulni: az előbb-utóbb gyanússág váló üzem is, a dohánnyal mit sem sejtve faleveleket és még ki tudja, mit szívó, egészségügyi panaszokkal jelentkező fogyasztók is. A sajtóreferens tájékoztatott, a vevői kört még nem térképezték fel, a forgalom egy része online vásárlásokkal bonyolódik, illetve kis településeken szájról-szájra adják egymásnak a hírt, hol juthatnak olcsón vágott dohányhoz, még ha kéteshez is.

Egyéb ismeretlen összetevők mellett tölgyfalevelet is kevertek a cigarettába Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Hauke Christian Dittrich

Az illegális üzem működtetője ellen költségvetési csalás és jövedéki termékkel visszaélés miatt indult eljárás, és emellett jövedéki eljárásban 26 millió forint bírságot róttak ki rá a pénzügyőrök.