Bezárhatják a két jelzálog-hitelező óriást

Vágólapra másolva!
Drasztikusan átalakítanák az USA lakáshitel piacát az amerikai döntéshozók. A most elkészített tervek szerint megszüntetnék a két legnagyobb jelzáloghitelező intézményt, a Fannie Mae-t és a Freddie Mac-et, és nagyobb szerepet kapna az állami garanciavállalás. A híreket értelemszerűen nem fogadták jól a két intézmény befektetői, akik hihetetlen ütemben kezdtek szabadulni a Fannie Mae és Freddie Mac részvényeiktől.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Szenátus banki bizottsága elkészítette azokat a terveket, melyek az USA két legnagyobb jelzáloghitel-finanszírozójának, a Fannie Mae és a Freddie Mac bezárását készítik elő – írja a Bloomberg. A terveket még a törvényhozásnak is el kell fogadnia, és csak azután alkothatnak jogszabályt róla a döntéshozók, melyre a várakozások szerint év végén kerülhet sor.

A tervezet szerint átalakítanák az amerikai jelzáloghitel piacot, és ennek keretében szüntetnék meg az állami többségi tulajdonban álló, az amerikai lakáscélú jelzáloghitelek több mint feléért felelős Fannie Mae-t és Freddie Mac-et. Helyette létrehoznák a Szövetségi Jelzáloghitel Biztosító Vállalatot (FMIC), mely a kormányzati garanciát biztosítaná a jelzáloghitelek mögött.

Ezen túl a magánbefektetők viselnék a jelzáloghiteleken elszenvedett veszteségek 10 százalékát, és csak ezután lépne életbe az FMIC általi állami garanciavállalás. Az FMIC feladata tehát az lenne, hogy elkerülhetővé váljon a 2008-as válság utáni példa, nevezetesen, hogy az adófizetők pénzéből kelljen mentőcsomagot nyújtani a bedőlő intézeteknek.

Továbbá a nem első lakásukat vásárlóknak 5 százalékos önerőt írnának elő a lakáscélú jelzáloghitel felvételéhez. Ezt a követelményt azonban később kivezetnék.

Az amerikai lakáshitelpiac átalakításának igénye a 2008-as válság után merült fel a döntéhozókban, mivel a Fannie Mae-t és a Freddie Mac-et csak 188 milliárd dolláros állami mentőcsomag segítségével tudták megmenteni, amit az adófizetők finanszíroztak. A politikusok emiatt egyetértenek abban, hogy át kell alakítani ezt a piacot, de csak most született meg ennek a tervezete. Tim Johnson demokrata szenátor kiemelte, a reformok azért szükségesek, hogy hosszú távon fenntarthatóvá, és mindenki számára elérhetővé tegyék a lakáshitelpiacot.

A készülőben lévő tervekre nagy zuhanással reagáltak a Fannie Mae és a Freddie Mac részvényei, előbbi 44 százalékos mínuszban is megfordult, tehát közel felére csökkent az árfolyama. A Freddie Mac pedig 27 százalékos esés után 4 dollár környékén zárt.

Forrás: Investor.hu