Vágólapra másolva!
Negyedéves eredményei is azt mutatják, hogy komoly nehézségek állnak még a Hewlett-Packard előtt. A vállalat bevétele és profitja is a vártnál nagyobb mértékben esett vissza, miután a PC-üzletág kivételével a fontos egységek kivétel nélkül gyengén muzsikáltak. 
Vágólapra másolva!

Gyászos negyedéves számok láttak napvilágot a HP negyedik negyedéves jelentésében. Az árbevétel 2,5 százalékos csökkenést mutatott a teljes vállalat szintjén, amellyel még az elemzői várakozásokat is sikerült alulmúlnia az amerikai cégnek, de a főbb sorokon mindenhol csökkenés látható éves szinten.

Forrás: Hewlett-Packard, Investor.hu

A jelentés alapján egyedül a vállalat PC-divíziója tudott bevétel-növekedést felmutatni az október 31-gyel zárult időszakban. Az egység hasznot tudott húzni a megnövekedett intézményi megrendelésekből és az olcsó laptopok eladásainak felfutásából.

A nyomtatók eladásai emellett 5 százalékot estek, de a legnagyobbat a vállalati szolgáltatások árbevétele zuhant, ennek árbevétele 7 százalékot tett ki kevesebbet, mint egy évvel korábban. De szoftver és pénzügyi szolgáltatások árbevétele is 1-1 százalékos csökkenést szenvedett el.

Forrás: Hewlett-Packard, Investor.hu

A PC eladások növekedésének pozitív hatását tehát ezek a tényezők rontották jelentősen, de a jövőre nézve a további negatív irányba mutat az is, hogy 2015-re a kereskedelmi számítógépek piacának csökkenését várják a szakértők. Kimondottan rossz hír ez annak fényében, hogy a bejelentett tervek szerint pont a Személyi Számítógépek és a Képalkotási és Nyomtatási Divíziót fogják a HP Inc. nevű vállalatba különválasztani, míg a Hewlett-Packard vállalati egysége HP Enterprise-ként üzemel tovább.

Az eredményekazt mutatják, hogy vállalat két új céggé bontása után nem lesz egyszerű dolga az utódcégeknek, és egyelőre úgy tűnik, hogy a vállalat vezetősége hiába próbálta meggyőzni a befektetőket a cégben rejlő potenciálról. De azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a vezetőség továbbra sem tudja pontosan, milyen költségekkel fog járni a szétválás.

A jelentés hatására esni kezdett a HP árfolyama, és bő 1 százalékos mínuszban nyithat a papír.

Hewlett-Packard napi árfolyam (NYSE) Forrás: AmiBroker, Investor.hu