Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kirobbanó formában a Vodafone

Vágólapra másolva!
Rendkívül nagy volt a sürgés-forgás a Vodafone háza táján az elmúlt évben. Az amerikai érdekeltségének eladása mellett főként a kábelpiacon való terjeszkedéssel hívta fel magára a figyelmet a világ második legnagyobb ügyfélszámú mobilszolgáltatója. Ráadásul az elmúlt hetekben a londoni parketten is igen jól szerepelt a telekompapír, a lendület pedig könnyen lehet, hogy nem most fog kifulladni.
Vágólapra másolva!

Mintegy 20 százalékos árfolyam emelkedésen van túl a Vodafone részvénye június óta, amikor is szektorelemzésünkben felhívtuk a figyelmet a brit telekomcégre. Véleményünk szerint továbbra is érdemes szem előtt tartani a telekompapírt, amiben a társaság fejlődő piaci kitettsége, a kábeltelevíziós szektorban látott terjeszkedése, és az időnként fel-fellángoló felvásárlási sztori játszhat kulcsszerepet.

Ugyanakkor a technikai kép alapján már óvatosabbak lennénk, hiszen ésszerű hozam-kockázat arány mellett egyelőre nem látunk kedvező beszállási pontot. Azonban az igen erős lábakon álló fundamentumok miatt mégiscsak érdemes résen lenni.

450 millióan már a Vodafone-t választották

Meghatározó mérföldkőhöz ért a Vodafone, miután az év elején megvált az egyik legnagyobb amerikai mobilszolgáltatóban, a Verizon Wirelessben meglévő 45 százalékos részesedésétől. Mindez 130 milliárd dolláros értékével minden idők legnagyobb méretű tranzakciója volt a távközlési szektorban.

Ráadásul az összeg közel kétharmadát maguk a részvényesek kapták meg osztalék, illetve Verizon részvény formájában. A fennmaradó részt elsősorban a vállalat adósságainak csökkentésére fordította a társaság, de például a jövőbeli beruházásokra is elkülönített egy kisebb szeletet.

438 milliós ügyfélállományával még így is a világ egyik legnagyobb mobilszolgáltatójának számít a Vodafone. Szeptember végén csupán a China Mobile rendelkezett több, mintegy 799 millió előfizetővel.

A brit távközlési cég ügyfélállományának java részét a fejlődő piacok adják, a legtöbb mobil előfizetővel, szám szerint mintegy 174 millióval Indiában rendelkezik. De például a Vodacom révén több afrikai országban is képviselteti magát. Eközben olyan meghatározó európai piacok, mint Németország, Nagy-Britannia, vagy Olaszország csak 4-7 százalékos súllyal rendelkeznek.

Forrás: Investor.hu

Ennek ellenére a bevételek nagy része, több mint 60 százaléka Európában képződik. Ráadásul csak Németország, illetve Nagy-Britannia adja az értékesítés közel 40 százalékát. Eközben az ügyfélállomány alapján élen álló India és Vodacom "csupán” a bevételek 10 és 12 százalékát adja, itt ugyanis jóval alacsonyabb az egy előfizetőre jutó bevétel.

Forrás: Investor.hu

A profitabilitás terén Németországra és Olaszországra is kulcsszerep hárul, mindkét ország jövedelmezősége a csoportátlag felett mozog. A két legjövedelmezőbb szegmensnek azonban mégis a Vodacom, illetve a kisebb APMEA országok (Ázsiát, Óceániát, Közel-Keletet és Afrikát magába foglaló régió) számítanak.

Utóbbit kihasználva a Vodafone-nak a kitűnő lehetősége nyílhat a fejlődő piacokon terjeszkedésre, ugyanis Dél-Afrika a Vodacomban lévő 13,9 százalékos, míg Egyiptom a Vodafone Egypt-ben meglévő 45 százalékos részesedésétől készül megválni a közeljövőben.

Forrás: Investor.hu

Lehet még kakaó a fejlődő piacokban!

Komoly növekedési potenciál rejlik még a Vodafone fejlődő piaci ügyfélállományában, ami ráadásul azért is nagy szó, mert a telekomcég előfizetőinek közel háromnegyede ázsiai, afrikai, és csendes-óceáni országokból származik.

A növekedés alapja az okostelefonok fejlődő piaci elterjedése lehet, az ázsiai és csendes-óceáni térségben háromszorozódhat, míg a közép-kelet-európai régiót, Afrikát és Közel-Keletet lefedő térségben ötszöröződhet az okostelefon előfizetések száma az Ericsson becslése szerint 2013 és 2019 között.

Ráadásul az igazán nagy boom csak ezután jöhet, ugyanis a két régió okostelefonjainak adatforgalma 2019-ben 14-15-szöröse lehet a tavalyi adatnak. Az adatforgalmi díjak révén pedig nagyobb bevételre tehetne szert a Vodafone.

Forrás: Investor.hu

Vad lehet a vadászból?

Az elmúlt bő egy évben több céget is összeboronáltak már a Vodafone-nal, igaz eddig hivatalosan egyetlen ajánlat sem érkezett a társaságra. Az érdeklődők között két amerikai cég, az AT&T és a Liberty Global, illetve az ázsiai China Mobile és SoftBank neve merült fel.

Igen szétszórt tulajdonosi körrel kell szembenéznie egy potenciális felvásárlónak. Jelenleg az első számú tulajdonos BlackRock közel 7 százalékos, míg a tíz legnagyobb részvényes csupán 32 százalék körüli részesedéssel bír a Vodafone-ban.

A legélénkebb érdeklődőnek az AT&T számított, azonban az USA egyik legnagyobb mobilszolgáltatója januárban meghátrált a tranzakció elől. Igaz, erre meg is volt az oka, hiszen ekkor még nem zárult le a Vodafone tengerentúli érdekeltségének értékesítése, amely így akár még versenyjogi aggályokat is felvethetett volna.

Véleményünk szerint azonban a UPC anyavállalataként is ismert Libertyvel való együttműködésnek lenne a legnagyobb racionalitása, melyet a Vodafone legutóbbi akvizíciói is alátámasztani látszanak. A brit távközlési cég a spanyol Ono, illetve a német Kabel Deutschland megvételével elsősorban a kábelszolgáltatói piacon terjeszkedett. Mindebbe tökéletesen illeszkedne, ha szorosabbra fűzné a viszonyát Európa egyik meghatározó kábelszolgáltatójával, a Libertyvel.

Érvek a Liberty mellett…

  • Jelentősen mértékben javulhatna a profitabilitás
  • Közel négyszereződne a vezetékes ügyfélállomány (internet+TV)
  • Több piacon is bővülhetne szolgáltatáskínálatát

…és ellene

  • Korábban virtuális mobilszolgáltatói terveket dédelgetett a Liberty
  • A Vodafone-nál nem eldöntött, hogy felvásárlások révén, vagy organikus növekedéssel terjeszkednének a kábeltelevíziós szegmensben

Irigykedhetnek a versenytársak

Az elemzői várakozások alapján a Vodafone nyeresége kiemelkedő növekedés elé néz az elkövetkezendő években szektorszinten. A 2013-16-os időszakban olyan nagyágyúkat utasíthat maga mögé EBITDA növekedésével, mint a Deutsche Telekom, a Telenor, az Orange, vagy a Telefónica.

Persze érdemes azt is figyelembe venni, hogy komoly alulértékeltséget nem mutat a Vodafone, hiszen nagyjából a növekedési kilátásaihoz mérten árazzák a befektetők a telekompapírt szektorszinten.

Stabil osztalék

Az elemzői várakozások szerint a folyó üzleti év után 11,32 pennys osztalékot fizethet a Vodafone. Azzal azért érdemese számolni, hogy ezt az összeget az elmúlt évekhez hasonlóan két részletben kaphatják meg a befektetők.

A jövő osztalékfizetéseit illetően bizakodásra adhat okot az osztalék növekedésének múltbeli üteme. Az elmúlt nyolc év átlaga 8 százalékos bővülésről tanúskodik, azaz a vállalat stabil készpénztermelő képességgel rendelkezik.

Forrás: Investor.hu

Átlag feletti, 5,1 százalékos osztalékhozammal kecsegtet a Vodafone az európai távközlési szektorban, ha a 12 havi előretekintő kifizetésekkel számolunk. A szektortársakkal való összehasonlítás során érdemesebb ezt a mutatót figyelni, hiszen a brit telekomcég csúsztatott üzleti éve március végén zárul.

Az osztalékfizetés szempontjából további biztató jel lehet a vállalat alacsony eladósodottsága. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az 1,5-szörös (korrigált) nettó adósság/EBITDA mutató, ami jócskán a 2-es szektorátlag alatt található.

Forrás: Investor.hu

Meglódult a Vodafone

A nyár eleje óta gyakorlatilag a 190-210 pennys tartományban ingadozott a Vodafone árfolyama, csupán a rendkívül pesszimista októberi hangulatban csúszott a sáv alá az árfolyam. A rövidke megingást követően azonban szárnyra kapott a telekompapír, és egészen 210 pennyig száguldott.

A nemrégiben közzétett negyedéves gyorsjelentést követően azonban a sávtető mellett a 200 napos mozgóátlagot is sikerült maga mögött hagynia. Ezzel pedig úgy néz ki, hogy 250 penny felé vette az irányt a Vodafone, ami éppen egybeesik az év elején hagyott nagyobb rés aljával. Utóbbi egyébként a Verizon Wireless eladásából fizetendő osztalékfizetéshez köthető. Ennek elérése esetén a rés betöltése sem kizárt.

Az elmúlt hetekben bemutatott ralit látva egyelőre óvatosan bánnánk a részvénnyel, pusztán technikai alapon egyelőre nem látunk kedvező hozam-kockázat arányú beszállót. Ugyanakkor fundamentális alapon igen erős lábakon áll a sztori, így mindenképp figyelemmel követnénk a Vodafone mozgását.

Vodafone napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről