Hatalmas veszteség a Raiffeisennél

Vágólapra másolva!
A főbb sorokon ugyan a vártnál jobb eredményeket ért el a harmadik negyedévben a Raiffeisen, sok ok nem lehet az örömre az osztrák banknál. A nettó veszteség közel 120 millió euróra hízott, elsősorban azután, hogy a devizahiteles mentőcsomagtól szenvedő magyar leány 200 millió eurós, és a háborús feszültségekkel terhelt ukrán régiós egység 100 millió euró körüli veszteséget hozott össze.
Vágólapra másolva!

A vártnál jobb eredmények, de...

A harmadik negyedévben 119 millió euróra hízott a Raiffeisen nettó vesztesége, ami ugyan kissé alacsonyabb mínusznak felelt meg a vártnál, jelentős visszaesésnek felelt meg az egy évvel korábbi 134 millió eurós nyereséghez képest. A 16 millió eurós adózás előtti mínusz is jóval meghaladta az elemzői várakozásokat, ám hatalmas romlásnak számít az egy évvel korábbi 229 millió eurós profithoz képest.

A negyedév során nem változtak a nettó kamatbevételek, szemben a várt kisebb visszaesés helyett. A nettó díj- és jutalékbevételek a vártnál kisebb mértékben csökkentek, a 30 millió eurós nettó kereskedési bevételek viszont alulmúlták az előzetes prognózisokat.

Forrás: Raiffeisen, Investor.hu
Forrás: Raiffeisen, Investor.hu

A Raiffeisen eredményeit egyrészt a magyar leány pocsék teljesítménye rontotta. A magyar egység 202 millió eurós adózás utáni veszteséget hozott össze a negyedév során. Ennek oka a devizahiteles mentőcsomagból várhatóan származó tetemes veszteségek, melyekre 202 millió eurós további céltartalékot különített el a bank.

Ezzel párhuzamosan Ukrajnában a háborús feszültségek fokozódásával a nem-teljesítő hitelek után képzett céltartalékokat is növelnie kellett a vállalatnak, mivel jelentősen emelkedett ezeknek a hiteleknek az aránya. A nem-teljesítő hitelállomány már 39,8 százalékot tett ki a teljes hitelállományból (Magyarországon 27,3 százalék volt ez az érték), ami rendkívül magas értéknek számít. A cégcsoport egészénél átlagosan 11,1 százalékos volt a nem teljesítő hitelarány a negyedév végén.

A bank ezek után közölte, hogy a korábban vártnál magasabb céltartalékokra számít idén a nem-teljesítő hitelei után. A nem-teljesítő hitelek után képzett céltartalékok idén összesen 1,8 milliárd euróra emelkedhetnek a tavalyi 1,2 milliárd euróról, szemben a korábban várt 1,7 milliárd euróval. Ám még ez az összeg is tovább nőhet az orosz-ukrán feszültségek fokozódásával.

Jövőre már jobb lehet

A bank az eredményei után megerősítette idei várakozásait, mely szerint 2014-ben jelentősebb veszteséget érhetnek el. Jövőre viszont már javulhat a helyzet, és pár száz millió eurós nyereségre számítanak.

Ezen túl a költségcsökkentő programjukat is folytatják, melynek köszönhetően az idei költségek a tavalyiak szintje alatt lehetnek. A költség/bevétel arány csökkentése is jó úton, halad, és továbbra is tarthatónak vélik azt a célkitűzést, hogy az arány 2016-ra az 50-55 százalékos sávba kerüljön.

Megütötték a részvényt

Az eredmények hiába lettek jobbak a vártnál, az előrejelzettnél magasabb céltartalékolás lehetőségének, és a tetemes veszteségeknek nem örülnek a Raiffeisen befektetői. A cég részvényei 3 százalék körüli mínuszban mozognak, amivel egyhónapos mélypontra került az árfolyamuk.

Raiffeisen napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu