Gyengülhet a forint, akár 320-ig is erősödhet az euró

lassan 320 napi gazdaság
Vágólapra másolva!
Akár 320-ig is gyengülhet a forint az euróval szemben – véli a Goldman and Sachs kelet-közép-európai elemzője, aki ezt részben a kormány devizahitelekkel kapcsolatos terveivel indokolta.
Vágólapra másolva!

Magdaena Polan komoly kihívásnak tartja a magyar háztartásoknál jelenleg kint lévő, mintegy 12 milliárd eurónyi devizahitel forintosítását. Az éves folyó fizetésimérleg-többlet háromszorosáról van szó. A Napi Gazdaságnak nyilatkozó szakember ugyanakkor emlékeztetett, hogy amikor a Magyar Nemzeti Bank bejelentette: biztosítja az átváltáshoz szükséges devizát, a forint stabilizálódott.

Az elemző hosszabb távon továbbra is a forint gyengülését várja, de nem számít gyors eladásra, inkább lassú, fokozatos leértékelődésre, amit a Goldman and Sachs 320 forintos euró célárfolyamra is jelez. Hasonlóan nyilatkozott az ATV műsorában a nemzetgazdasági miniszter is. Varga Mihály arra figyelmeztetett, hogy a jövő áprilisra tervezett forintosítás idején a minap meghatározott árfolyam kedvezőnek tűnik majd, vagyis akkor már gyengébb lehet a magyar fizetőeszköz.

Forrás: Origo

Magdalena Polan ugyanakkor összességében kedvezőnek ítéli a magyar gazdasági kilátásait, amit a belső beruházások és a belső fogyasztás terén tapasztalható élénkülés mellett a szakember szerint a fegyelmezett költségvetési politika is támogat.