Jean Tirole kapta a közgazdasági Nobel-díjat

Jean Tirole
(FILES) A file picture taken on June 2008 in Toulouse, southwestern France, shows Jean Tirole. French economist Jean Tirole won the Nobel Economics Prize on Monday, the latest Frenchman to be honoured this year. He was awarded the prize "for his analysis of market power and regulation", the Royal Academy of Sciences said in a statement. AFP PHOTO ERIC CABANIS
Vágólapra másolva!
Az idei közgazdasági Nobel-díjat Jean Tirole kapta, aki napjaink egyik legnagyobb közgazdásza. Ő segített megértenünk azokat a piacokat, ahol csak néhány nagyobb szereplő van jelen. A munkássága nyomán szabályozzák ma a monopóliumokat és az olyan nagy cégeket, amelyek uralják a piacukat.
Vágólapra másolva!

Több iparágat uralnak nagyobb cégek vagy egyetlen monopólium. Ezek az iparágak gyakran nem a társadalom számára leginkább megfelelő módon működnek. Az árak magasabbak lehetnek, mint egy olyan piacon, ahol van valódi verseny, és az új szereplők is nehezebben jelenhetnek meg.

Az idei Nobel-díjas, Jean Tirole Forrás: AFP/Eric Cabanis

Jean Tirole már a 80-as évektől kezdve foglalkozik ezekkel a piaci kudarcokkal. Fő kérdése az, hogyan kell a kormányzatnak bánnia a hasonló cégekkel, és miként kell szabályoznia őket. A kutatásai előtt gyakorta hatósági árakat szabtak meg, vagy próbálták megakadályozni a különböző szereplők tiltott együttműködését.

Nem mindig jó a régi módszer

Tirole kutatásai megmutatták, hogy ezek az eszközök csak bizonyos feltételek mellett jelenthetnek megoldást. Máskor viszont többet ártanak, mint használnak. A hatósági árazás költséghatékonyabbá tehet egy vállalatot, de elveheti a profitot is, ami miatt megszűnhetnek a beruházások. Ahogy az sem igaz, hogy az együttműködések megakadályozása mindig hasznos lenne a társadalom számára.

Tehát Tirole szerint a legjobb megoldást mindig az adott piacon kell megtalálni. A kutatásaiban és publikációiban példákon keresztül azokat a lehetséges eszközöket összegezte, amelyek segíthetik a kormányokat, hogy a nagyobb cégek termelékenyebbek legyenek, miközben nő a verseny.

Bod Péter Ákos szerint egy elismert szakember kapta a díjat

Jean Tirole a szervezetelmélet és a szabályozáselmélet terén fejtett ki komoly munkásságot, és elismerése illeszkedik abba a vonulatba, amelyet George Stigler (1982) vagy John Harsanyi (1994), majd később Auman és Schelling (2005) díjazása jelez. A játékelmélet, a szervezetelmélet, a piaci zavarok és hiányosságok vizsgálata, és az ezekre adandó szabályozási teendők mutatják ugyanis évtizedek óta a modern közgazdaságtan egyik erős szellemi irányzatát - nyilatkozta Bod Péter Ákos az MTI-nek.

Jean Tirole kiemelkedő elméleti munkásságán túl talán a döntéshozók a piacgazdaság zavaraira irányuló kutatások fontosságát is el kívánták ismerni, hiszen a szabályozási feladatok és teendők a korábbinál sokkal fontosabbak lettek a 2007 utáni pénzügyi zavarok ismeretében. Jean Tirole korábban foglalkozott magyar vonatkozású témákkal is, például a privatizációval még 1990-1991-ben - jegyezte meg Bod Péter Ákos.