Nem Ukrajnából jön a legtöbb illegális dohány

Dr Life, 
Így lett károsabb a füstszűrős cigaretta!
Ötven éve hangzott el hitelesen először, hogy a dohányzás mekkora csapás az egészséges szervezetre
Vágólapra másolva!
Minimálisan emelkedett az illegális cigaretták piaca. A legutóbbi mérések alapján már 12 százalék felett van az adózatlan cigaretták aránya, egy évvel ezelőtt még 11,8 százalékot mértek. Megnövekedett a külföldön legálisan gyártott, de csempészek által forgalmazott cigaretták hazai jelenléte. És kiderült, hogy a legtöbb illegális cigaretta már nem Ukrajnából jön.
Vágólapra másolva!

„A korábbi tendenciákkal ellentétben többségében ma már nem ukrán márkákat terítenek a feketepiacon, az illegális cigaretták hazája jelenleg elsősorban Fehéroroszország. A legfertőzöttebb települések közé tartozik Kisvárda, Mátészalka, Nyírbátor és Nyíregyháza is” – mondta Dezső Lóránt, a Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetségének soros elnöke.

Nagykanizsán tízszeresére nőtt az illegális cigarettapiac Forrás: Thinkstock

Nőtt az illegális piac

Kelet- és Nyugat-Magyarországon is nőtt a külföldről behozott cigaretták aránya: nyugaton a tavaly év végi 4 százalékhoz képest most 5,5 százalékos illegális cigaretta forgalmat regisztráltak, keleten pedig az előző kutatásban szereplő 16 százalék ellenében idén 17 százalékot mértek. Nagykanizsán például tízszeresére, Salgótarjánban négyszeresére, Barcson több mint háromszorosára emelkedett a begyűjtött illegális cigarettásdobozok aránya, de emelkedést regisztráltak többek között Kazincbarcikán, Egerben, Sopronban és Szombathelyen is. A fővárosban viszont mérséklődött az illegális termékek aránya: ott 11,4 százalékról 10,3 százalékra csökkent.

A dohányosok fele sodor

Nemcsak az illegális cigarettapiacon történt átrendeződés, de átstrukturálódott a teljes magyarországi dohánypiac is. A sodró/töltő dohány év elején átvette a vezetést, és mostanra már a teljes hazai piac több mint felét birtokolja.

Az idén már 22 tonna vágott dohányt is lefoglaltak Forrás: MTI/Balázs Attila

A NAV 2014 első fél évében 22,3 tonna finomra vágott és egyéb fogyasztási dohányt foglalt le a teljes tavalyi évben elkobzott 10,6 tonnával szemben. A NAV az Európai Unió külső határszakaszain 2014-ben 3,5 millió ellenőrzést végzett. Az ellenőrök naponta 17,5 ezer doboz illegális cigarettát foglaltak le.

Üres dobozok

A GfK Hungária közvélemény-kutatói 40 legnagyobb hazai település utcáin illetve a közterületi szeméttárolókban megtalálható üres cigarettadobozok begyűjtésével mérték fel a piacot.