Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Jól jön ki az OTP az adóváltozásokból?

Vágólapra másolva!
Nagy port kavart a kormány jövő éves adócsomagja, a jelentős teher lehetőségét is magában foglaló internetadó mellett azonban vannak más szektorok is, ahol változásokra számíthatunk. A befektetési alapok értékesítését végző bankok, brókercégek vagy egyéb szolgáltatók például jelentős terhekre számíthatnak, de akadnak olyan bankok is, amelyeknek kedvez az új adócsomag. 
Vágólapra másolva!
  • A befektetési alapok forgalmazói díja után 25 százalékos adót kell majd fizetni jövőre.
  • Ez jelentős terhet rak a befektetési alapokat forgalmazók vállára, a Portfolio.hu számításai szerint nagyságrendileg 10 milliárd forintos (vagy ennél nagyobb) tételről van szó.
  • Egy ekkora adóteher a jelenleg fizetendő különadónak többszörösére rúghat, vagyis húsba vágó változást jelent a szektor képviselőinek.
  • A tőzsdei cégek közül az OTP is érintett a változásokban az Alapkezelőjén keresztül, azt becsülni viszont igen nehézkes, hogy pontosan milyen összegről lehet szó. Kalkulációink szerint sokkal inkább százmilliós, mint milliárdos tételekről lehet szó.
  • Vagyis ezt a negatív hatást valószínűleg bőven ellensúlyozni tudja majd az a könnyítés, amivel az OTP jövőre élni tud egyéb adóváltozások következtében.
  • Miközben ugyanis a banki különadók nem változnak, az ukrán kapcsolt vállalkozásnál elszámolt értékvesztés, vagy terven felüli értékcsökkenés összegéig, de legfeljebb 5 milliárd forintig csökkenthető a befizetett bankadó.
  • Az OTP ezzel élni tud, hiszen az orosz-ukrán konfliktusok miatt jelentősebb leírásokra is sor került idén az ukrán leánybanknál, így ennek köszönhetően lényegében 5 milliárd forinttal csökkenhet a különadó terhe a banknak.
  • Az adócsomagból kiolvasható változások tehát nagyságrendileg 14-15 forintos pluszt jelenthetnek egy részvényre vetítve. Nagyjából ekkora árfolyam emelkedés meg is volt nap elején az OTP piacán, persze azóta megjöttek az eladók és hamar elpárolgott az emelkedés.
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről