A 2008 óta látott legveszélyesebb piacot éljük

veszély befektetés egyensúly kockázat hiba nyereség veszteség siker kudarc
Vágólapra másolva!
Nem mindennapi utat tettek meg múlt héten az amerikai részvény árfolyamok, az őrületes volatilitás alapján sokan már a piaci fordulatot sejtik. Vegyük sorra, hogy a MarketWatch publicisztája szerint mik lehetnek ennek az egyértelmű jelei.
Vágólapra másolva!
  • Visszatért a volatilitás az amerikai részvénypiacra, a múlt hét folyamán minden emelkedést eladási hullámok követtek. Ennek során hiába emelkedett a Dow Jones 274 pontot kedden, másnap ez is lefordult és 334 pontot zuhant. Az emelkedést a növekedési félelmek váltották ki, amikre hiába reagáltak először pozitívan a befektetők, sajnos másnap mégis fordult a kocka.
  • Korábban, amikor kisebb-nagyobb eladási hullámok jelentek meg, egy adott szinten jöttek a vásárlók és megváltoztatták a piac irányát. Ez a minta azonban várhatóan a jövőben változni fog.
  • Az utóbbi időben folyamatos kötélhúzás megy a bikák és a medvék között, most úgy fest, hogy a medvék állnak győzelemre. Ha ez így megy tovább, sok befektető kezd el majd eladni az emelkedésben is, nem hogy venni kezdjen az esésben.
  • Eddig, ha rosszra fordultak a dolgok, jött a Fed és bejelentette a következő lazító lépéseket vagy megígérte, hogy még egy jelentősebb ideig alacsonyan tartják a kamatokat. Hamarosan azonban ez a módszer sem fog már segíteni.
  • Nagyon hosszú ideig tart, amíg a túlzott magabiztosság félelemmé változik, de ennek a folyamatnak már a kezdeti szakaszában vagyunk. A múlt héten tapasztalt volatilitás ugyan felizgatta a befektetőket, de szerencsére félelem még nem volt tapasztalható.
  • Most még korai kijelenteni, hogy elkezdődött a medve piac. De tartsuk fejben, hogy a bika piac sem egy nap alatt fog befejeződni. Emellett figyeljünk arra, hogy a medve piac mindig lassan és rejtve kezdődik, de sokszor még az előtt megérkezik, hogy a befektetők észrevennék. Nincs még elég bizonyíték, hogy vége az eddigi trendnek, de a volatilitás növekedése ennek lehet a jele.
  • Vannak más jelek is, például technikai, fundamentális és hangulati indikátorok alapján is közeleg a piaci fordulat.
  • Folyamatosan figyeljük a portfóliónkat és tegyünk defenzív lépéseket. Vásároljunk például opciókat vagy ETF-eket eszközeink fedezésére, vagy akár fontoljuk meg részvényeink egy részének eladását - mondja a Marketwatch publicisztája.