Dörzsölhetik a tenyerüket a német részvényesek?

Vágólapra másolva!
A tőzsdézők számára érdekes kapcsolatot vizsgált még júniusi elemzésében a Goldman Sachs. A bankház azt vette górcső alá, hogy a foci vb-k nyertes országának részvénypiacai hogyan teljesítenek a döntő után. Ez alapján vajon dörzsölhetik a tenyerüket a német piacon befektetők a tegnapi német győzelem után?
Vágólapra másolva!

Ahogy arról már beszámoltunk, az általános következtetés szerint egy- és három hónapos időtávon a világbajnok ország részvénypiaca felülteljesíti a globális piacokat. Ez a felülteljesítés a döntő utáni első hónapban a legjelentősebb, átlagosan 3,5 százalékos. Azonban a lelkesedés által is fűtött vételi kedv később alábbhagy, és egy éves időtávon már 4 százalékos alulteljesítés figyelhető meg a nyertes ország tőzsdéjén.

Ez alapján optimisták lehetnek azok a befektetők, akik rövid távon fektetnek be a német részvénypiacon. Az elméletet pedig alátámaszthatják a mai mozgások. A győztes Németország részvénypiacának teljesítményét mérő DAX index ma a legjobban teljesítő tőzsdemutatónak számít Nyugat-Európában 0,8 százalékos emelkedésével. A befektetők vételi kedvét meghozhatta a győzelem Németországban, és az örömmámor - ha mérsékeltebben is - át tudott ragadni a német tőzsdére.

Forrás: Investor.hu

Nagy kérdés, hogy a világbajnoki győzelem tartós lökést tud-e adni a német részvényáraknak a következő 1-3 hónapban, ahogy azt a Goldman elemzése feltételezi. Ebben az esetben a DAX új történelmi csúcsokat hódíthatna meg, melyektől kissé távolabb került az elmúlt napok esései után.

Pesszimizmusra adhat okot azonban, hogy 1990-ben, a legutóbbi német vb-győzelem utáni hónapokban nagy esést mutatott be a DAX. A német index a győzelmet követő harmadik hónap után 7,9 százalékkal állt alacsonyabban, mint a döntő utáni első kereskedési nap. Ezalatt az idő alatt a globális részvénypiacok 1,8 százalékos emelkedésre voltak képesek. Egy éves időtávon még látványosabb volt a DAX alulteljesítése, mivel 18,5 százalékot zuhant, szemben a globális piacok 4 százalékos esésével.

DAX heti grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Ha valóban nagyobb lendületet tud venni a DAX, és felülteljesítené a globális részvénypiacokat, akkor behozhatná az azokkal szemben idén összeszedett lemaradását. A DAX alig 3 százalékos emelkedésre volt képes idén, miközben az MSCI All Country World 6 százalékot erősödött.

Forrás: Investor.hu