Tíz tévhit, amivel le kell számolni

Vágólapra másolva!
Miközben a banki kamatok újabb és újabb mélységekbe zuhannak, egyre többekben fogalmazódik meg az igény, hogy megfelelő helyet találjanak félretett pénzüknek. Sajnos azonban pár makacs tévhit, mítosz távol tart sokakat attól, hogy belevágjanak a befektetések világába.
Vágólapra másolva!

Nagyon egyszerű ezeket a tévhiteket eloszlatni, de ha valaki megadja magát nekik, óriási hibákat véthet. Lássuk a legfontosabb félreértéseket!

1. tévhit: Akadémikusnak kell lenni hozzá

A legnagyobb hiba azt gondolni, a megtakarítások felelős kezeléséhez mély tudományos háttérismeret kell, amit normális ember a hétköznapjaiban nem tud elsajátítani.

De vajon gépészmérnöknek kell-e lenni, hogy mosógépet válasszak? Többéves egyetemi tanulmányok kellenek-e ahhoz, hogy felmérhessem, megfelel-e nekem a fogorvosom szolgáltatása? Élelmiszeripari diploma kell-e, hogy a jó felvágottat vegyem le a polcról?

Persze nagyobb a rizikó egy elhibázott befektetési döntéssel, mint 10 deka parizerrel, de az üzenet mégis érvényes: nem kell évek megfeszített tanulása ahhoz, hogy józanul, és az adott keretek között a lehető leghatékonyabban dönthessünk a saját pénzünkről.

Némi alapismeret és tájékozottság persze nem árt, ezt pedig akár az Investor.hu oktatásain és befektetési klubjain is el lehet sajátítani.

2. tévhit: Rengeteg idő és energiát emészt fel

Az egységnyi idő alatt megtermelt haszon tekintetében a saját pénzügyeink karban tartásánál csak a szex áll előkelőbb helyen, de az is csak akkor, ha végül gyermekáldáshoz vezet. Mégis túl sokan mondják azt, hogy „á, nincs nekem arra időm”, ha megkérdezem, miért nem keresnek megfelelő helyet a megtakarításaiknak.

Az is elég, ha havonta vagy negyedévente töltünk pár nyugodt órát azzal, hogy átgondoljuk, milyen megtakarításaink vannak, lesznek, és azoknak hol és hogyan tudunk megfelelő helyet találni. Ennyi idő alatt bőven kiválaszthatjuk a megfelelő befektetési alapokat, sőt, akár hosszú távú részvénypozíciókról is döntést lehet hozni, ha az embernek van már egy kis rutinja.

3. tévhit: Létezik a tökéletes megoldás, csak meg kell találni

A befektetések természetszerűleg a jövőről szólnak, és a jövőt senki nem láthatja előre, így nem tudhatom most, hogy mi a szó szoros értelmében vett tökéletes stratéga, milyen portfólióval keresem majd a legtöbbet. Tökéletes megoldás nincs, viszont kellőképpen jó megoldást nagyon könnyen összeállíthatunk magunknak, például a megfelelő befektetési alapok kiválasztásával.

Elég, ha a saját igényeinknek megfelelő kockázatvállalásra koncentrálunk. Ha félév múlva lakást akarok venni, akkor a megtakarításaimat nem részvényekbe fektetem, de ugyanígy a nyugdíjra szánt befektetéseknek nem rövid lejáratú kötvényekben vagy bankbetétben a helye.

Befektetési alapokkal ráadásul nem is korlátozom magam egyetlen stratégiára. Az idő előrehaladtával, az igények változásával formálódhat a megtakarítási portfólióm is. És mindig jobban járok, mintha nem csinálnék semmit, ez az igazi lényeg.

4. tévhit: Egybe csomagolva meg lehet venni mindent

Nincs olyan termék, ami egyszerre alkalmas a nyugdíj célú megtakarításra, az egészségügyi kiadások fedezésére, vagy a gyerek egyetemi oktatásának fedezésére. A tartós befektetés eszköze nem a biztosítás, egy egészségpénztártól kár hozamot várni, és egy részvényalap nem alkalmas arra, hogy rövid-középtávon az alapvető pénzügyi stabilitásunkat biztosítsa.

A céljainkkal éppen ezért muszáj tisztában lenni, és az arra választ adó megoldást kell választani. Minél komplexebb egy termék, minél több dologból gyúrták össze, annál nehezebben fogjuk átlátni, mit is kapunk a pénzünkért, és a legfontosabb: mennyibe is kerül ez nekünk? Márpedig apró eltérések a költségekben drasztikus eltérést okoznak a hosszú távú eredményekben.

Törekedjünk tehát az egyszerűségre, amit például a befektetési alapok kínálnak.

5. tévhit: A befektetés lényege a gyors meggazdagodás

A gyors meggazdagodásnak van pár útja, igen kevés legális közülük, és a befektetés nincs a listán. De ahogy Warren Buffett is mondta, semmi gond nincs a lassú meggazdagodással. Sok türelemmel, szorgalommal, és leginkább józan kockázatvállalással igenis hozzá fog tud tenni a vagyonunkhoz, ha hatékonyan kezeljük a megtakarításainkat, de ne egyik napról várjuk a csodát.

És mi a másik 5 tévhit, amivel muszáj leszámolnunk, ha a helyes mederbe szeretnénk terelni a megtakarításainkat?

Az Investor.hu soron következő befektetési klubján elmeséljük, és mutatunk a fenti problémákra választ adó megoldásokat is. A rendezvény teljesen ingyenes, és pár kattintással regisztrálhat is rá.