Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kivégezték az olajfinomítókat

Vágólapra másolva!
Hatalmas eladói hullám söpört végig az amerikai olajfinomítók részvényeinek piacán tegnap, arra válaszul, hogy az USA részlegesen lazítja az olajexportra vonatkozó korlátozásokat.
Vágólapra másolva!

Beöntötték a finomítókat

Valóságos mészárlás zajlott tegnap az amerikai olajfinomítók részvények között. A Valero Energy árfolyama 8,3 százalékot, a PBF Energy-e 10,7 százalékot szakadt. De a Phillips 66 is 4,2 százalékkal zuhant, míg a HollyFrontier 6,7 százalékkot veszített értékéből.

Az váltott ki ekkora zuhanást, hogy az Obama-kormány részlegesen enyhítette az amerikai olajexport tilalmat, ami negyven éve érvényben volt.

Forrás: Investor.hu

Ha pedig bizonyos amerikai vállalatok elkezdenek exportálni olajat, akkor az USA-ban emelkedésnek indulhatnak az árak, ami magasabb költségeket jelentene a helyi finomítóknak, szűkítve nyereségüket.

2011 óta az amerikai olajárak átlagnál magasabb diszkontot tartalmaznak a világpiaci árakhoz képest, köszönhetően például a palaolaj kitermelés miatt megnövekvő kínálatnak is. Ebből pedig értelemszerűen a finomítók tudtak leginkább profitálni.

A heves részvényeladások pedig azt mutatják, hogy a befektetők elkezdtek félni attól, hogy ez a versenyelőny eltűnhet, ha általánossá válik az olajexport.

Egyelőre nem tiszta a kép

Egyelőre azonban csak két cégnek engedélyezték a Wall Street Journal szerint, hogy exportáljanak „ultrakönnyű” olajat (ultralight oil), ami csak minimális feldolgozáson esett át. Az egyik a Pioneer Natural Resources, a másik pedig az Enterprise Products Partners. Előbbi árfolyama 5,2 százalékot ugrott, míg a másik cégé 1,4 százalékkal került feljebb.

De nem mindenki osztja azt a nézetet, hogy a kormány széles körben engedélyezné ezt a fajta olajexportot, mondta el Kristina Kazarian, a Fidelity Investments elemzője a WSJ-nek.

Szerinte annyira komplex az olajexport mögötti tilalom, és annyi energiaipari alszegmenst érint, hogy túlságosan optimisták azok a feltételezések, hogy ezt széles körben is kiterjeszthetik.

Az Oppenheimer elemzője, Fadel Gheit szerint is túlzott volt a finomítók árfolyamának esése, ráadásul ez eddig csak egy információ morzsán alapult, és egyelőre nem látunk pontos képet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről