Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Magyarországot választotta az indiai gumigyártó

Vágólapra másolva!
Három évig tárgyalt Szlovákiával egy indiai gumigyártó cég, de végül Magyarországot választották az 1200 főt foglalkoztató, félmilliárd eurós gyáruk felépítéséhez, ezt a cég egyik vezetője is megerősítette. Az Apollo Tyres már 2008-ban Gyöngyösön akarta felépíteni első európai gyárát, de visszalépett, miután a Fidesz népszavazást kezdeményezett a beruházás ellen.
Vágólapra másolva!

Újabb százmilliós beruházástól esett el Szlovákia, miután az indiai Apollo Tyres gumiabroncsgyártó cég Magyarországot választotta a félmilliárd eurós beruházás céljaként – írja a szlovákiai Bumm.sk a Hospodárske noviny napilapra hivatkozva.

Luis Ceveniz, a cég európai vezetője szerint gazdasági szempontok miatt döntöttek Magyarország mellett, mint a költségek, a szakismeret, a rendelkezésre álló nyersanyagok és az infrastruktúra minősége.

A Bumm.sk szerint az indiai cég három éve kezdett tárgyalni a szlovák kormánnyal arról, hogy az 1200 munkahelyet létrehozó gyára Vágsellyén épüljön fel, de mégsem jött össze az üzlet. A szlovák gazdasági minisztérium a sikertelenséget azzal indokolja, hogy kevés olyan ipari park van Szlovákiában, ahol ekkora beruházás megvalósulhatna. „Az említett okok hátrányba helyeznek minket Magyarországgal szemben” – részletezte a Hospodárske noviny kérdésére Stanislav Jurikovič, a minisztérium szóvivője.

„Magyarország mellett szól például az alacsonyabb adó” – mondta a napilapnak Mária Valachyová, a Szlovák Takarékpénztár elemzője. A Bumm.sk szerint az olcsó magyar munkaerő is csábítóbb a cégeknek, hiszen így többet tudnak megtakarítani. Az Apollo beruházásáért már 2008-ban is versengett a két ország. A cég akkor azonban a válság miatt nem indította el a projektet, de most újra belevágna.

A gyár döntése azért érdekes, mert 2008-ban azt követően döntött arról, hogy mégsem Gyöngyösön építi fel első európai üzemét, hogy a Fidesz helyi népszavazást kezdeményezett a 900 munkahelyet jelentő beruházás megakadályozása érdekében. Tatár László, a Fidest akkori gyöngyösi önkormányzati frakciójának vezetője azzal érvelt, hogy Gyöngyös és a Mátra környezete annyira túlterhelt, hogy a térség nem visel el újabb szennyező forrást.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről