Vágólapra másolva!
Az európai tőzsdék emelkedése ellenére kis mínuszt szedett össze a BUX, mely így nem tud profitálni a jó hangulatból. Ennek oka a hazai blue-chipek gyengélkedése, melyek kivétel nélkül mínuszban mozognak. A délelőtti európai makroadatok nem okoztak nagy mozgásokat a börzéken, míg az amerikai piacokon kis emelkedés kezdődhet nyitáskor.
Vágólapra másolva!
  • Kisebb mínuszban mozog dél körül a BUX, mely 0,2 százalékos esésével a lemaradók táborát erősíti az európai részvényindexek körében.
  • Ennek oka leginkább, hogy kivétel nélkül gyengülnek a főbb papírok, a Mol 0,8 százalékot, az OTP 0,4 százalékot, a Magyar Telekom 0,3 százalékot, a Richter pedig 0,1 százalékot veszített értékéből. A Magyar Telekom 300 forint alatt is megfordult délelőtt, míg az OTP az elmúlt napok menetelése után pihenhet meg egy kicsit.
  • A forint gyengülni kezdett délelőtt, és a tegnap ütött másfél havi csúcsáról 308-ig szaladt fel az euróval szembeni árfolyama. A dollár/forint jegyzése 223,2-nél, a svájci franké 252,8-nál található.
  • Az európai tőzsdéken tart az emelkedés, és a részvényindexek őrzik reggel megszerzett előnyeiket a délelőtti fontos makroadatok után. A piacokon 0,4-0,7 százalékos pluszokat lehet látni, a legjobban a spanyol IBEX teljesít, míg a belga BEL 20 kissé lemaradt társaitól.
  • Az eurózónában 11,9 százalékon stagnált a munkanélküliségi ráta februárban, ami kisebb meglepetést okozott, mivel a szakértők 12 százalékos értékre számítottak. Németországban szintén stagnált a munkanélküliségi ráta, mely maradt 6,7 százalékon márciusban (várt:6,8%).
  • Ezen túl az eurózóna feldolgozóipari beszerzési menedzserindexe a vártnak megfelelően 53 ponton alakult márciusban. Eszerint kissé lassult a feldolgozóipari aktivitás bővülése a januári két és féléves csúcs után.
  • Az európai piacokon uralkodó jó hangulat az amerikai börzékre is átragadhat, melyeken 0,1-0,2 százalékos emelkedéssel kezdődhet majd a kereskedés a határidős indexek alapján.
Forrás: Investor.hu

Forrás: Investor.hu

Forrás: Investor.hu