Még nincs végleges döntés a cukor fordított adózásáról

Vágólapra másolva!
A 2013-as év legnagyobb hype-jai között a "startup" mellett alighanem a "fordított áfa" is szerepelni fog. Arról, hogy a cukor esetében bevezetik-e, egyelőre nincs döntés.
Vágólapra másolva!

A magyar kormány mindenesetre folytatja az intenzív tárgyalásokat Brüsszellel és ha szükséges, új kérelmeket nyújt be - válaszolt a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn az MTI-nek.

Mindezt azután közölték, hogy az Európai Bizottság (EB) formai okból elutasította Magyarországnak azt a kérelmét, hogy Brüsszel gyors eljárás keretében engedélyezze a magyar cukorkereskedelemben a fordított áfa alkalmazását.

A magyar kérelem esetében nem teljesült az egyik alapvető feltétele annak, hogy az Európai Bizottság különleges eljárásban, úgynevezett gyors reagálású mechanizmus (QRM) keretében vizsgálja az ügyet. A QRM elindításának fő feltétele a vélelmezett csalás kiterjedtsége mellett, hogy egy tagországban hirtelen, váratlanul bukkanjanak csalásra - írta az EB.

Az NGM közleményében kifejti: a bizottság döntése azt jelenti, hogy Magyarország nem vezethet be haladéktalanul fordított adózást a cukorágazatban, meg kell várnia a benyújtott kérelem normál elbírálását.

Az érvekről és az ellenérvekről itt olvashatsz bővebben.