Küszöbön az újabb magyar startup siker

Indivizo, HR, startup, innováció, magyar siker
Már a távolság sem lehet akadály - és ez csak egy előnye az Indivizónak hála rugalmasabb HR-működésnek
Vágólapra másolva!
A legtöbb HR-es egyetért abban, hogy az interjúztatás igazán szép, igazán izgalmas része az utolsó kör. Odáig azonban számos kötelező és jóval szárazabb feladaton át vezet az út. Ha azonban ezeket a száraz rutinfeladatokat le tudnák egyszerűsíteni, sokkal több energiájuk maradna az igazán fontos, a munkájuk lényegét érintő fejezetre.
Vágólapra másolva!
Már a távolság sem lehet akadály - és ez csak egy előnye az Indivizónak hála rugalmasabb HR-működésnek Forrás: Esze Dóra Emma

Gyorsabb, magvasabb

Ezt ismerték fel azok a HR-szakemberek, akik összefogtak egy fejlesztővel, és applikációt építettek a HR-es munka korai szakaszainak megkönnyítésére. A startup, egyben a Drupal nevű, nyílt forráskódú szoftverre alapuló alkalmazás neve Indivizo. Olyan kompetencia-alapú videointerjú-platform, amely a kiválasztási folyamatot támogatja és gyorsítja fel. A rendszer nemcsak a HR szakemberek munkáját segíti, az álláskeresők számára is sokkal nagyobb rugalmasságot biztosít, mint a hagyományos interjúk. Az álláskereső az interjút saját környezetében veheti fel, nem kell utaznia vagy szabadságot kérnie. A rendszer előnye, hogy felgyorsítja a kiválasztási folyamatot, ezzel mind az álláskeresők, mind a HR szakemberek rengeteg idejét megspórolja.

Az Indivizóval a vállalatok a kiválasztási rendszerüket a webes kompetencia-alapú videóinterjúkra alapozzák. Mind a kompetenciarendszert, mind az interjúban lényeges kérdésbankot vállalatra és pozícióra lehet szabni. Ezáltal észrevétlenül, az Indivizo platformjától vezérelve felépül a kiválasztási folyamat és rendszer. Az Indivizo tetszőlegesen választható feltételek alapján előszűri az életrajzokat, ezután az ATS (applicant tracking system) segítségével a kommunikáció a jelöltekkel teljesen automatizált. Ez a HR szakemberek szempontjából azt jelenti, hogy az érdemi munkára, a jelöltek válaszainak elemzésére tudnak koncentrálni. A jelölteknek ellenben azzal könnyítheti meg a dolgát, hogy gyors visszajelzést biztosít. Mindenki értékeli ezt, aki jelentkezett már állásra úgy, hogy végül későn, vagy egyáltalán nem kapott visszajelzést a megpályázott cégtől. Ha egy adott vállalatnak már van kompetencia- vagy ATS rendszere, azt egyszerű integrálni a videointerjú platformba.

Ami pedig a hazai kis- és középvállalkozásokat illeti, nagy részük nem alkalmaz HR szakembert – az Indivizóval maga az applikáció lehet az ő HR-esük.

Hogyan zajlik a folyamat?

A jelöltek kérdéseket kapnak, amelyeket a kiválasztási specialista állítja össze a pozícióra fazonírozva. Ennek alapján a jelentkezők rögzítik a válaszukat a saját gépükön, a saját webkamerájukkal. A szakember pedig bárhol és bármikor hozzáfér az interjúfelvételekhez az Indivizo rendszerén keresztül. Az Indivizo platformja az interneten, böngészőből érhető el bármely számítógépen, notebookon vagy tetszőleges mobil eszközön. Ettől kezdve az interjú olyan egyszerűen kezelhető, mint egy DVD-film: újra és újra megnézhetők a szakmailag legfontosabb részek, az értékelő jobban tud ezekre koncentrálni, és az interjút az értékelésben részt vevő kollégákkal is meg tudja osztani.

Az Indivizo pilot kiadását az Air France-KLM és a Boiron pozícióira tesztelték. A konkrét tapasztalat azt mutatja, az Indivizo 70-80 %-kal csökkenti az elsőkörös kiválasztáshoz szükséges időt.

A videointerjú a jövő trendje az álláskeresők számára is. Külföldön már teljesen elfogadott módja az interjúztatásnak, mivel mindkét fél számára időt és energiát takarít meg, esélyegyenlőséget biztosít, segítségével bárki és bárhol részt vehet a kiválasztásban.

A rendszer az amszterdami HR Tech Europe konferencián sikeresen mutatkozott be, ami nagyon biztató az előtte álló útra nézve. Az alkalmazás mindenképp presztizst ad annak a vállalatnak, amelyik HR-fronton alkalmazza: ha egy vállalat a legújabb innovációval él, az róla csak jóhír lehet. Jövőbeli alkalmazottaknak, nemzetközi főhadiszállásnak és versenytársaknak egyaránt.