Fordított ÁFÁ-t szeretne a cukorra a kormány

Vágólapra másolva!
A szakemberek szerint egy EU-s irányelv alapján jó esély van a fordított ÁFA bevezetésére a cukor esetében - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Magyarországon a fordított ÁFÁ-t a gabonatermékek és az olajos magvak kereskedelmében vezették be 2014 közepéig - az EU jóváhagyása ugyanis eddig adott lehetőséget a magyar jogalkotóknak a jelenleg kiforróban lévő adónem használatára.

Az Európai Bizottság ugyanakkor elutasította a magyar kormány arra vonatkozó kérését, hogy a fordított ÁFÁ-t a sertéshús kereskedelmére is bevezessék.

A Világgazdaság információi szerint a Magyar Nemzeti Bank most a cukorral kapcsolatban is egy kérelmet nyújtott be az EB felé a fordított ÁFA használatát illetően. Szakemberek szerint az uniós jóváhagyásra ebben az esetben nagyobb az esély, mint a sertéshús esetében, Ennek a hátterében egy nyáron elfogadott irányelv áll.

Ez utóbbi irányelv egyes termékeknél kilenc hónapra, de akár két évre megteremti a fordított fizetés lehetőségét a hozzáadottérték-adó (héa) esetében. Arról, hogy mely termékek esetében vezetik be a fordított adózást, az egyes tagországok dönthetnek. Megkötés az, hogy ezek a termékek nem juthatnak el a fogyasztókhoz (a sertéshús tehát ezen a rostán esik ki), vagyis egy termékpálya első elemeiről – alapanyagok, takarmánynövények – lehet szó.

Az Unió alapvető problémája a fordított adózással, hogy az felborítja az amúgy egységes rendszert, és bizonyos esetekben az áruk szabad mozgásának alapelvét is sérti.