A Huawei számára Magyarország Európa kapuja

Vágólapra másolva!
A Huawei Technologies logisztikai központját avatták ma fel Biatorbágyon. A multinacionális távközlési berendezés- és megoldásszállító cég alig 8 év alatt vált a hazai gyártás és külkereskedelem fontos szereplőjévé.
Vágólapra másolva!

A magyar kormánnyal idén áprilisban kötött stratégiai megállapodás értelmében a vállalat folyamatosan bővíti magyarországi tevékenységét: a jelenlegi 1500-ról jövőre 2000 főre emelkedhet azok száma, akiknek közvetlenül vagy beszállítóin keresztül a Huawei biztosít megélhetést.

A kínai székhelyű Huawei Technologies Co. mobil- és telekommunikációs eszközöket, valamint hálózati berendezéseket gyártó vállalat. A világ 50 vezető szolgáltatójából 45-öt ügyfelei közt tudhat, így a Föld lakosságának egyharmada a Huawei közvetlen vagy közvetett fogyasztója. 150 országban 150 ezer dolgozónk állítja elő az ügyfelek – többek között városok, közművállalatok – egyedi igényei szerint gyártott, innovatív termékeket. Árbevételük 2012-ben 35,4 milliárd dollár volt, ennek 13 százalékát kutatás-fejlesztésre fordítják.

Fejlesztőközpontjaik többek között az indiai Bengalaruban, a Szilícium-völgyben, Dallasban, Pekingben, Sanghajban, Nankingban, Sencsenben működnek. A Huawei magyarországi tevékenysége folyamatosan bővül: budapesti központtal 2005-től vannak jelen, Pécsett és Komáromban pedig egész Európát termékeikkel ellátó összeszerelő központot üzemeltetnek. A ma felavatott biatorbágyi logisztikai központ hatásköre szintén Európa.

Minden, az európai piacra, Közép-Ázsiába, Észak- és Nyugat-Afrikába, illetve a közel-keleti régióba szánt távközlési hálózati terméket itt szerelnek össze, és innen szállítják tovább a több mint 45 célországba. A Huawei tervei teljesültek: 2013-ban a portfoliójában szereplő valamennyi vezetékes, mobil, optikai, adatforgalmi és egyéb telekommunikációs eszköz összeszerelése elindult hazánkban, a Huawei számára tehát Magyarország jelenti Európa kapuját.

A 30 000 négyzetméter alapterületű biatorbágyi logisztikai központot a Huawei a partnerein, a DHL-en és a Westlogon keresztül üzemelteti, és ide telepíti át a korábban Üllőn és Budapesten működő szállítási és raktározási tevékenységét is. A Huawei hamarosan 55 országot lát majd el innen termékeivel, ami azt jelenti, hogy havonta 3000 kamion is indulhat innen Európa, Észak- és Nyugat-Afrika, Oroszország és a Közel-Kelet felé.

Az Európai Ellátó Központ a globális Huawei csoport bevételeit 2013 végére közel 4 milliárd dollárral támogatja, amelyből a most megnyitott logisztikai egység mintegy 1,5 milliárd dolláros export-import forgalmat bonyolít.