Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kötelező biztosítás: utolsó figyelmeztetés!

KGFB, Kötelező Gépjármű Felelősség Biztosítás, kárfelmérés, ÜN heti összefoglaló
Vágólapra másolva!
A main kívül egyetlen napjuk maradt az ügyintézésre azoknak, akik jelenlegi kötelező felelősségbiztosításukat fel akarják mondani, és január 1-i fordulónappal újat akarnak kötni helyette. Az elmúlt néhány év statisztikái szerint mintegy 60 000 gépjármű-tulajdonos hagyja az utolsó két napra a cserét.
Vágólapra másolva!
Ma vagy holnap lehet még biztosítót váltani, aztán legközelebb jövő októberben Forrás: MTI

Sokaknak még mindig megéri váltani. A PBA Biztosítási Alkusz friss adatai szerint a náluk új szerződést kötők jövő évi kötelezőjükön 23,6 százalékot spórolnak, vagyis az idén fizetett, átlagosan csaknem 17 500 forintos tarifájukat 11 600-ra csökkentik 2014-ben. A budapestiek még ennél is jobban jártak, ők átlagosan csaknem 10 ezer forintot takarítottak meg, ami így is 4-5 ezer forinttal magasabb, mint a vidék és a megyeszékhelyek 2014-ben fizetendő átlaga. Budapesten kívül ugyan kevesebbet lehet tehát megtakarítani (21,3-22,5 százalék), mégis kisebb végösszeg áll majd a csekken, amint azt az alábbi táblázat mutatja.

Átlag

Budapest

Megyeszékhely

Vidék

A PBA-nál 2012-ben kötők idei kgfb díja (Ft)

17 496

25237

17 342

15 331

A PBA-nál 2013-ban kötők 2014-es kgfb díja (Ft)

11 619

15 777

11 914

10 354

Díjcsökkenés aránya (%)

23,6

27,5

21,3

22,5

Az idei kampányban a kötelező és lakásbiztosítás együttkötése az egyik legnagyobb sláger, hiszen a kfgb díja így akár a felére is csökkenhet. A másik népszerű párosítás a kgfb-casco, ahol a kötelező 20 százalékkal is olcsóbb lehet. „Nagyon sokan választják a PBA saját fejlesztésű kiegészítő biztosításait is” – teszi hozzá Waldmann Péter, a biztosítási alkuszcég online üzletágának vezetője. „A legkedveltebb közülük a PBA Help balesetbiztosítás, a PBA Asszisztencia Plusz és a Vadkárbiztosítás, ezeket követi a listán a szélvédőkár ellen köthető biztosítás.”

Fontos határidő: december 1.

Az a naptári évfordulóval rendelkező ügyfél, aki nem lép december 1-ig, már nem tud biztosítást váltani. A felmondást az érintettek megtehetik faxon vagy személyesen a biztosítók ügyfélszolgálatán. „Az előző biztosítás felmondását az alkuszok is vállalják” – mondja Vass Gábor, a PBA Biztosítási Alkusz szakmai vezetője. „Mi ezt akkor tesszük meg az ügyfél helyett, ha szerződését november 28-án éjfélig véglegesíti honlapunkon és aláírt megbízási szerződése november 29. éjfélig beérkezik elérhetőségeink valamelyikére”.

Ha a dokumentumokat az ügyfél nem küldi el időben az alkusznak határidőre, akkor a kieső időszakra fedezetlenségi díjat kell majd fizetnie. Mivel az előzményszerződést fel kell mondani, az adatok kitöltése során az előző biztosító nevét és kötvényszámát is pontosan meg kell adni.

Mire figyeljünk?

A kampány három hetének tapasztalatai alapján a kgfb-t váltók leggyakoribb hibája, hogy rosszul adják meg az évforduló dátumát. A 2010 előtt kötött szerződések esetén a fordulónap mindig január 1-e, és nem december 31-e. Az ennél későbbi szerződéseknél azonban már nem január 1-e az évforduló, hanem a szerződéskötés napja.

Waldmann Péter szerint érdemes odafigyelni az elérhetőségek és személyes adatok pontos megadására, hogy a biztosító kérdés esetén valóban elérje ügyfelét, illetve az elektronikus úton küldött számlák, illetve kötvény sikeresen célba érjenek. Érdemes pontosan megadni a kárelőzményeket, különben a szerződő utólag szembesül azzal, hogy a korrekciót követően magasabb díjat kell fizetnie.

Felmondás kampányon kívülieknek

Egyre többen vannak azok, akik 2010 után kötötték meg kötelezőjüket: számukra általános szabály, hogy a kgfb-szerződésüket az évforduló napját megelőző 30-ik napig mondhatják fel, új szerződést pedig a kockázatviselés kezdetét megelőző napig, vagyis az évforduló napjáig tudnak kötni.

Váltás online

A Netrisk.hu szombat délig vállal garanciát arra, hogy a felmondás időben eljut az érintett biztosítóhoz, tájékoztatta az online biztosításközvetítő az MTI-t. A biztosítók a felmondásokat hiteles dokumentumként a hétvégén már csak a faxon vagy a megfelelő elektronikus aláírással ellátott e-mailben fogadják be az ügyfelektől, az egyszerű e-mailben történő nyilatkozattétel az e-kommunikációs szerződések esetén sem elegendő.

Az előző évek statisztikái azt mutatják, hogy az év végi kampányban érintett autósok közel 15 százaléka az utolsó két napra halasztja a felmondást. Az idén a hétvége miatt erre jórészt ma és holnap kerülhet sor, ugyanakkor a Netrisk a hozzá szombat délig beérkező megbízások esetén minden esetben garantálni tudja a felmondások szabályos eljuttatását.

Az autósok, akiknél december 31-e a forduló, vasárnap éjfélig mondhatják fel jelenlegi biztosításukat, vagyis addig kell megérkeznie a felmondásnak a biztosítóhoz. Mivel ez munkaszüneti nap, erre ekkor már csak faxon vagy a megfelelő elektronikus aláírással ellátott e-mailben kerülhet sor. Mindkét eljárás esetén célszerű megőrizni a visszaigazolást a sikeres átvitelről. Hétvégén nyitva tartó postahivatalban is csupán faxon érdemes intézkedni, mert a határidő – ellentétben az adóbevallással – a nyilatkozat beérkezésére vonatkozik.

A biztosításközvetítő adatai szerint az új kgfb-szerződések 38 százalékát az Allianznál kötötték. Második a Posta 20, harmadik a K&H 7, negyedik a Groupama 6 százalékos kötési aránnyal. Hozzájuk zárkózott fel kampányvégi hajrával az Astra az ötödik helyre, 5 százalékkal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről