A kormány nem enged a kasszaharcban

Vágólapra másolva!
A kisboltosoknak már lejárt a határidő, a nagy kereskedőláncoknak pedig december 31-ig kellene lecserélniük a kasszákat. Hiába valószínű, hogy erre nincs esélyük, a kormány nem tágít, sőt még szigorúbban büntet. A Népszabadság szerint az is lehetséges, hogy a NAV veszi a kezébe a kasszaforgalmazást.
Vágólapra másolva!

Nem változtat a kormány a kasszacsere nagyobb kereskedőkre vonatkozó átállítási határidején – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A kiskereskedőknek már lejárt a megrendelési határidő, de a régi kiskasszákat még használhatják addig, amíg meg nem kapják az új gépet.

A nagyobb kereskedők a Világgazdaság korábbi cikke szerint szinte esélytelenek arra, hogy használják az új gépeket, mert nem érkeznek meg az új kasszák. Az egyik pénztárgép-forgalmazó azt mondta, a gépek egy bizonyos egységének legyártásához Ázsiából kell rendelni az alkatrészeket, ezek legyártása 8–12 hétbe, kiszállítása további 4–8 hétbe telik.

Az NGM azzal érvel a szigor mellett, hogy a jogkövető adózók járnának rosszul azzal, ha a tárca további haladékot adna. Ezért – mint írták – sem a kis-, sem a nagykasszák határidején nem változtatnak. Szigorítanak viszont abban, hogy az adóhatóság keményebben tudjon fellépni azok ellen, akik a beszerzésre vagy a beüzemelésre sem hajlandók.

A tervezett szabályok szerint bezárhatják az üzletét annak, aki nem rendelkezik az új pénztárgéppel a határidőre (nagykasszáknál december 31., kiskasszáknál a megrendelés határideje szeptember 30. volt.) Korábbi cikkünkben olvashat olyan vállalkozásokról, akik inkább feladták, mint hogy még a kasszacsere költségeit is benyeljék.

A hiper- és szupermarketekben összesen mintegy 30 ezer kassza működik, ennyit kellene gyorsan lecserélniük. A 250 ezer kisboltosnak októbertől már legalább a megrendelést kellett tudnia bizonyítani, de sokan nem tudták tartani a határidőt.

A Népszabadság kedden arról írt, hogy készül egy módosítás az NGM-ben, amely a kasszacsere körüli "káoszt" mérsékelné. A tárcánál a megoldást abban látják, hogy a NAV honlapján lehetne pénztárgépeket rendelni.