Olajat talált az OMV

Vágólapra másolva!
Norvégia partjainál, a Barents-tengeren olaj- és gáztalálatról számolt be ma reggel az OMV. Az osztrák olajtársaság közleménye szerint fontos találatról beszélünk, ami nagyban hozzájárulhat a társaság által előirányzott organikus növekdéshez. Ellenben negatív hír, hogy a cég újból leállította líbiai kitermelését az éleződő politikai helyzet miatt.
Vágólapra másolva!

Olajtalálat a norvég partoknál

Az osztrák OMV közleménye szerint olajtalálatot értek el a Barents-tengeren a PL 537-es kutatási területen. Az előzetes becslések szerint a kitermelhető olaj nagysága 60 és 160 millió hordóra tehető, míg ugyanez a földgáz esetén 10 és 40 milliárd köblábra esik. Pontosabb becslések elkészítéséhez azonban további fúrásokra lesz szükség.

Forrás: Origo

Jaap Huijskes az OMV menedzsmentjének tagja pozitívan értékeli a találatot, amely jelentős mértékben hozzájárulhat az OMV organikus növekedést előirányzó stratégiájához Észak-Európában. A jó minőségű olajnak, és a találatnak köszönhetően a közeljövőben várhatóan egyre több kutatófúrást indíthat az OMV.

A területen nem egyedül az OMV tevékenykedik, ugyanakkor 25 százalékos részesedésével az osztrák olajtársaság számít az operátornak. A partnercégek között a Petoro, Idemitsu és a Tullow található egyenként 20-20 százalékos részesedéssel, míg a Statoil 15 százalékos befolyással bír. A szomszédos mezők egyikén a soron következő kutatófúrás leghamarabb 2014-ben veheti kezdetét.

Norvégia partjainál 2006 óta tevékenykedik az osztrák olajtársaság. Jelenleg 23 kutatási engedély tulajdonosa, ebből kilenc esetben operátori pozíciót tölt be. A mezők elhelyezkedését tekintve egy a Északi-tengeren található, míg a többi a Barents-, illetve Norvég-tengeren foglal helyet.

Líbiában újból leállt a kitermelés

A cég pénteken azt is bejelentette, hogy újból leállította kitermelését Líbiában, mivel a politikai helyzet egyre feszültebbé vált. Az országban a fegyveres akciók és tüntetések során a lázadók gyakran olajkitermelő egységeket is elfoglalnak, nehézséget okozva ezzel az ott működő cégeknek.

Korábban még július elején jelentette be a cég, hogy június 25-től szüneteltették az olajkitermelést az országban, majd július 12-től újra indították azt. Líbia 2012-ben az OMV napi szénhidrogén-kitermelésének tíz százalékát adta, mintegy 30 ezer hordó kőolajegyenértékes származik az országból, így a leállás hírére igen negatívan reagált akkor a piac. Ma eddig nem nem reagált negatívan a hírre az árfolyam, az továbbra is fél százalék fölötti pluszban áll.

AZ OMV árfolyama (Bécs)

Forrás: Origo