Bőven emelkedhetnek még a tőzsdék

Vágólapra másolva!
Hiába a részvénypiacok elmúlt napokban mutatkozó megingása, az elemzőházak közül több továbbra is igen optimista a tőzsdei kilátások kapcsán. Ilyen a Morgan Stanley, vagy a Deutsche Bank is, melyek jelentősen emelték meg az S&P 500 index értékére megfogalmazott várakozásaikat.
Vágólapra másolva!

Alapesetben 1840 pontig emelkedhet az S&P 500 részvényindex az elkövetkező egy évben, ami 12 százalékos emelkedést jelenthet a mostani szintekről. Az indoklás szerint a részvénypiaci hegymenetet támogatja az elemzői eredményvárakozások lefele módosítása, ami már csak azért is hangzik érdekesen a Morgan Stanleytől, mert korábban pont emiatt voltak meglehetősen pesszimisták a részvénypiacra.

Az S&P 500 index (pontban)

Mivel 1976 és 2012 között átlagban véve azt lehet megfigyelni, hogy év közben csökkennek az elemzői eredményvárakozások, ezúttal sem tulajdonítanak túl nagy figyelmet ennek a jelenségnek. A piacok ugyanis annak ellenére is emelkedni tudtak a múltban is, hogy az elemzői várakozások csökkentek. A befektetési bank 15,6-os előretekintő P/E rátát tart indokoltnak az amerikai piacon.

Hasonlóan optimistán látja a részvénypiaci kilátásokat a Deutsche Bank is, akiknek év végi S&P 500 céláruk 1750 pontos. Amiatt várnak magasabb indexértek, mint korábban, mert a részvénypiaci eredménykilátásokat is szebbnek ítélik meg.

A részvénypiacokra leselkedő kockázatok közül hármat emel ki a bank elemzője, melyek közül azonban mindegyiket olyannak tart, amelyre kellően felkészülhettek már a befektetők. Ilyen a Fed eszközvásárlásainak közelgő csökkentése, az amerikai adósságplafon elérése, vagy a szíriai helyzet. A befektetők szeme ezekről ismét az egészséges EPS növekedésre, vagy az értékeltségi szintek további növekedésére tapadhat, melyeket nem akasztanak meg az említett tényezők.