Magához térhet a magyar gazdaság

Vágólapra másolva!
Nagyon lassan, de fokozatosan folytatódni fog a magyar gazdaság talpraállása, többek között a főbb exportpiacok javuló teljesítményének, és a hazai autóipar felpörgésének köszönhetően. A hazai gazdasági növekedést azonban számos kockázat övezi, főleg a kiszámíthatatlan gazdaságpolitika, és a vállalati szektor további sarcolása is visszafoghatja a növekedést - derült ki az Erste Bank elemzéséből.
Vágólapra másolva!

Lassan javulhat a magyar gazdaság

Idén végre növekedésnek indulhat a magyar gazdaság az Erste elemzői szerint, akik 0,2 százalékos GDP-bővülést várnak 2013-ra a tavalyi 1,7 százalékos visszaesés után. A szakértők szerint a távolról sem gazdasági robbanásnak nevezhető óvatos növekedés többek között a főbb exportpiacok javuló teljesítményének lesz köszönhető. Németország gazdasága nagyon lassan, de bővül, a második negyedévben 0,9 százalékos volt a növekedés üteme éves alapon.

Az Erste szerint a hazai autóipar felpörgése is enyhe lökést adhat a magyar gazdaságnak, melyen túl a mezőgazdaság is sokkal jobban teljesíthet a tavalyinál, mivel az idei év első felében a vártnál kedvezőbbek voltak az időjárási körülmények. Ha viszont kedvezőtlenre fordul az időjárás alakulása, az ronthatja a gazdasági javulás esélyeit.

Forrás: Origo

Ugyanakkor a hazai GDP-bővülés továbbra is rendkívül sérülékeny. A május-júniusi exportadatok igencsak elkeserítőek voltak, mivel az export a folyamatosan bővülő autógyártás ellenére 3 százalékkal csökkent júniusban. Ez azt mutatja, hogy a többi szektor igencsak szerényen teljesített az elmúlt hónapokban, és Magyarország tartós növekedéséhez a többi iparág stabil növekedésére is szükség lenne. Az európai beszerzési menedszerindexek folyamatos javulása viszont óvatos optimizmusra adhat okot, így a következő hónapok magyar export adatai enyhe javulásról árulkodhatnak majd.

A magyar gazdasági növekedést számos kockázat is övezi. A júniusban bejelentett Varga-csomag derült égből villámcsapásként érhette a hazai vállalati szektort, ami korántsem a kiszámítható gazdaságpolitika irányába mutatott. Ezen túl a tervezett devizahiteles mentőcsomag is kockázatokat rejt, mivel további súlyos, százmilliárd eurós terheket róhat a magyar bankszektor nyakába (habár a programról nincsenek még pontosabb részletek).

Ezen túl félő, hogy a közelgő választások miatt a kormány tovább sarcolja a vállalatokat, hogy az így megnövelt bevételekből kisebb-nagyobb költekezésbe kezdhessen. A kormány tervezett és várható nagyobb kiadásai ellenére az Erste nem változtatott várakozásain, és továbbra is 2,8 százalékos GDP-arányos költségvetési hiányt vár 2013-ra, jövőre pedig 2,9 százalékos lehet a deficit. A szakértők szerint a lehetséges luxusadó legjobb esetben is csupán néhány tízmilliárd forinttal járulhat hozzá a költségvetési bevételekhez, bár a részletek hiánya miatt még korai lenne pontos hatásokat vizsgálni.

Forrás: Origo

Folytatódhatnak a kamatcsökkentések

Támogatólag hathat a forintra az egyre nagyobb többletet mutató külkereskedelmi mérleg és folyó fizetési mérleg. Az Erste számításai szerint idén 4,6 százalékos lehet a külkereskedelmi mérleg szufficite, míg a folyó fizetési mérleg 2,5 százalékos többletet mutathat. Az EU-ból érkező tőkebeáramlás további növekedése pedig tovább erősítheti Magyarország külfölddel szembeni nettó finanszírozási képességét, ami megakadályozhatja a forint tartós és jelentős gyengülését.

Viszont továbbra is van tér a kamatvágások előtt az MNB számára, ami sérülékennyé is teheti a hazai fizetőeszközt. Matolcsy György júliusban a kamatcsökkentési ciklus folytatását jelentette be, és a jegybankelnök jelezte, akár 3-3,5 százalékra is csökkenhet az irányadó ráta. A kamatcsökkentéseket pedig a rekord alacsony infláció is lehetővé teszi. Nagy részben a rezsicsökkentéseknek, és a rendkívül gyenge belső keresletnek köszönhetően 1,8 százalékra csökkent az infláció júliusban. A bankház szakértői szerint, ha a kormány véghezviszi a rezsicsökkentés következő körét, az átlagos áremelkedés üteme 1,5 százalékra mérséklődhet év végéig.

Az Erste szerint valahol 3,5 százalék körül lehet a kamatcsökkentési ciklus vége abban az esetben, ha a gazdaságpolitika nem hoz további meglepetéseket, és a Fed eszközvásárlási programjának tervezett visszafogása sem okoz nagyobb piaci turbulenciákat.

Forrás: Origo

A szakértők szerint év végén a jelenlegi szintek környékén, 297,5 körül alakulhat az euró/forint árfolyama, míg jövőre 290-ig erősödhet a magyar deviza. A dollárral szembeni jegyzés 2013 végén 235-nél, jövő év végén pedig 238-nál fog mozogni a számításaik szerint.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Rövid távon csökkenhetnek, hosszabb távon emelkedhetnek a hozamok

Rövid távon a magyar államkötvény hozamok csökkenésére számítanak a bank elemzői, akik kissé túlzónak látják a kötvénypiacokon tapasztalt hozamemelkedéseket. Mint ismert, az amerikai tízéves kötvényhozamok kétéves csúcsra ugrottak a Fed pénzcsapjának jövőjével kapcsolatos bizonytalanságok miatt.

A magyarok kötvényekre kedvező hatással lehet hazánk biztonságos pénzügyi helyzete. Az elmúlt hónapokban jóval nagyobb kereslet volt a magyar állampapírok iránt, mint amire számítani lehetett. ÁKK a tervezett mennyiségnél 64 százalékkal több forrást tudott bevonni államkötvények eladása révén az első félévben, míg a dollárkötvény kibocsátás is remekül sikerült februárban. Ez pedig lehetővé tette az IMF hitel határidő előtti törlesztését is, augusztusban a még fennálló 2,1 milliárd eurós tartozását is visszafizette a kormány a Nemzetközi Valutaalap felé.

Az óriási kereslet nagy részben a Fed pénzcsapjának köszönhető, ami a nulla százalékos hozamkörnyezetben a kissé kockázatosabb eszközök felé terelte a befektetőket. Azonban már érezhető a kedvező szélirány fokozatos megváltozása, mivel egyre valószínűbb, hogy a Fed már az idén elkezdi a pénzpumpa visszafogását.

A hozamvadászat mérséklődése miatt valószínűtlen, hogy tavasszal újra 5 százalék alatti tízéves magyar állampapír hozamot láthassunk, és a többi lejárat esetében is inkább hozamemelkedés valószínűbb közép-hosszú távon.

Forrás: Origo