Nagyon lemaradtunk féltávnál

Vágólapra másolva!
Alaposan lemaradt ma a magyar tőzsde az európai és régiós társaihoz képest, egyedüliként árválkodik a BUX a negatív tartományban. A visszaesésben főleg az OTP a ludas, már 1,5 százalékos mínuszt is elért a papír, és percről percre veszít az értékéből. A gyorsjelentő Richter és a forint viszont erősödni tud ma, ezzel mentve vamelyest a magyar tőzsde "becsületét". Európában viszont jó hangulatban várják a piacok a kamatdöntéseket, a Metro és a Lloyds jelentését pedig a befektetők fogadták kitörő örömmel.
Vágólapra másolva!

A Richter húzza a magyar tőzsdét

1,2 százalékos pluszban jár a ma reggel gyorsjelentő Richter árfolyama, köszönhetően a vártnál jobb számoknak. A Richter gyorsjelentését követő sajtótájékoztatón Bogsch Erik vezérigazgató kiemelte, hogy várakozásuknak megfelelően teljesített a bevételek terén a társaság.

A horvát gazdasági minisztert nevezték ki annak a bizottságnak élére, aki tárgyalásokat kezd a Mol-lal az INA jövőjével kapcsolatban. A Mol részvénye egész nap nyomás alatt van, 1,2 százalékot esett a tegnapi, 3 százalékot meghaladó ralit követően.

A többiek közül főleg az OTP szenved látványosan, már 2,5 százalékos mínuszban jár, bár a forgalom meglehetősen alacsonynak tekinthető, alig 1 milliárd forintot tett ki délben. A piaczárás után jelentő Egis árfolyama 1,1 százalékos mínuszban áll, míg a MagyarTelekom egyelőre kapaszkodik felfelé 1 százalékos pluszával.

Forrás: Origo

A BUX-ot egész reggel a lecsorgás jellemezte, már 0,7 százalékos mínuszba csúszott vissza az index, holott a régiós piacok hangulata inkább optimistának tekinthető.

Forrás: Origo

A forint árfolyama valamelyest erősödést mutat napközben az euróval szemben, a 300-tól valamelyest eltávolodva inkább a 299 felé haladnak a jegyzések, jelenleg is 299,2-nél jár a devizapár.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Jól sikerült ma a 12 hónapos DKJ-aukció, a meghirdetett 50 milliárd forintra közel 92 milliárd forintnyi ajánlat érkezett, így az átlaghozam az tegnapi másodpiaci hozamhoz képest 7 bázisponttal csökkent 4,02 százalékra, ami az előző aukció átlaghozamát is 6 bázisponttal múlta alul.

Forrás: Origo

Jó hangulatban várják a piacok a kamatdöntéseket.

Jól teljesít Európa a mai kereskedésben, a főbb benchmarkok emelkedés mutatnak, így a kamatdöntő üléseket optimistán várhatják a piacok. A Bank of England, és az Európai Központi Bank kamatdöntései lehetnek ma a fókuszban, a bejelentésekre az EURUSD, valamint a piacok is nagyobb mozgásokkal szoktak reagálni. Az elemzők ezzel együtt a korábbi alapkamatok szinten tartását várják.

Forrás: Origo

50,3 pontos értékével a vártnál jobb lett az eurózónára vonatkozó feldolgozóipari beszerzési menedzser index. A kedvező adatnak szerepe lehetett a jó hangulat kialakulásában.

20 százalékot esett éves szinten a Shell tisztított eredménye a nigériai problémák miatt. A Bloomberg által megkérdezett elemzők jóval optimistább számokat vártak, így nem csoda, hogy közel 5 százalékot esett a társaság részvénye a londoni parketten. Jelentett ma a BMW és az ArcelorMittal is, melyeket szintén nem fogadtak kitörő örömmel a részvényesek.

Veszik viszont a Metro, és a Lloyds részvényeit, előbbi 5,3 százalékos pluszban jár a vártnál valamivel jobb tisztított üzemi nyereség értékére, míg a Lloyds három év óta először tudott nyereséget elérni, ráadásul a 2,9 millliárd fontos tisztított nyereség bőven meg is haladta az elmzők által várt 2,34 milliárd fontot, 6 százalékos pluszt hozva ezzel a befektetőknek.

Forrás: Origo