Szabadulni kell a Facebooktól a guru szerint

Vágólapra másolva!
Sokkolóan pontos jóslatot adott a világ egyik leghíresebb pénzügyi professzora a Facebook árfolyamára, Aswath Damodaran szinte hajszálpontosan a történelmi mélyponton szállt be. Közel 120 százalékos emelkedés után viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy a piac túllendült a Facebook elméleti értékén, így el kell adni a részvényt.
Vágólapra másolva!

Aswath Damodaran neve a pénzügyi világban mindenkinek ismerősen cseng, hiszen a vállalatértékelésről írt könyveit a szakma a legfontosabb alapművek között tartja a számon. Az indiai származású professzor viszont nemcsak az elméleti fejtegetésekben erős: szinte dollárra pontosan megjósolta, hol kell beszállni a Facebookba. Most pedig eladásra szólít fel, úgyhogy érdemes rá odafigyelni.

Damodaran megmondta

Tavaly augusztusban a professzor saját blogjára írt bejegyzésében úgy kalkulált, hogy a Facebook részvények "fair" értéke 23,94 dollár. Az árfolyam akkor alig valamivel 20 dollár alatt járt, így lényegében vételi ajánlást adott ki a fundamentális elemzés guruja a részvényre, de nem is ez a legdurvább része a sztorinak.

Damodaran ugyanis azt írta, hogy bár a részvény már az aktuális árakon is felértékelődéssel kecsegtetett, ő maga csak 18 dolláros limit vételi ajánlatot adott rá (a limit ajánlat lényege, hogy csak a megadott áron vagy annál olcsóbban vásárol a befektető). Ezzel lényegében megjósolta a részvény történelmi mélypontját, hiszen a Facebook árfolyama csupán egyetlen egy napon fordult meg 18 dollár alatt (szeptember 4-én 17,55 dollár volt a mélypont).

Pont két héttel Damodaran bejegyzése után a professzor megbízása teljesült így teljesült, az árfolyam pedig közel 120 százalékos emelkedéssel megérintette a 38 dolláros kibocsátási árat is.

A Facebook árfolyama a tavalyi kibocsátás óta

Forrás: Investor.hu

Most el kell adni a Facebookot

Legfrissebb írásában Damodaran viszont arra a következtetésre jutott, hogy a piac túlreagált néhány korlátozott hatású hírt és a Facebook gyorsjelentését, ami túlságosan felhajtotta az árfolyamot. "Olyan befektetőként, aki kellően szerencsés volt, hogy tavaly augusztusban bevásároljon, mert a részvény a saját belső értéke alatt forgott, muszáj következetesnek lennem, és eladni most, amikor az ellenkezője igaz"- írja Damodaran, miután frissített modellje 27,65 dolláros fair értéket jelet a Facebookra.

Mint ismeretes, a Facebook múlt héten lehengerlően pozitív gyorsjelentést tett közzé, ami leginkább arról árulkodott, hogy a cég jövője szempontjából legfontosabb kérdésben, a mobilhirdetéseken elért bevételek terén tudott hatalmas előrelépést mutatni a Facebook. Ezzel együtt a részvény relatív értékeltsége továbbra is rendkívül magas, még ha a mostani, kedvezőbb növekedési kilátásokat is vesszük figyelembe.

Ha áttöri a 38 dollárt, jöhet még elszállás

Ezzel együtt Damodaran arra is figyelmeztet, hogy az eladás nem jelenti, hogy mindenképp shortolni, azaz az árfolyam zuhanására kellene játszani. A 38 dollár ugyan sokak számára lényeges szint, hiszen itt volt a kibocsátási ár, itt vásároltak nagyon sokan a nagy felhajtással tőzsdére lépő részvényből, de ezen túl semmilyen gazdasági vagy vállalatértékelési jelentősége nincs.

A Facebook lendülete pedig további emelkedést sem tesz kizárhatóvá, feltéve persze, hogy sikerül legyőznie a masszív ellenállásként funkcionáli 38 dolláros szintet. A technikai elemzés alapját képező tőzsdepszichológia alapján ugyanakkor nagyon sok olyan befektető lehet, aki több mint egy év szenvedés után jóformán alig várja, hogy megszabaduljon legalább "nullában" a rossz emlékű befektetésétől.

Mivel nagyon sok befektető vásárolhatott a Facebook tavalyi kibocsátásában, egészen nagy lehet az az eladói nyomás, ami 38 dollárról visszataszítja a részvényt. Az ellenállás legyőzése viszont azt is jelentené, hogy ezek a befektetők kiszálltak a piacról, így további emelkedés is jöhet, dacára annak, hogy Damodaran szerint a piac már túllendült a fundamentális fair értékén.