Tartósan laza marad a monetáris politika az eurózónában

Vágólapra másolva!
Nem változtatott a 0,5 százalékon álló alapkamaton az Európai Központi Bank. A döntés nem meglepő, hiszen a Bloomberg által megkérdezett elemzők is erre számítottak. A 14:30-kor kezdődő Mario Draghi vezette sajtótájékoztató hozhat majd mozgást a piacokon. Az EURUSD érdemben nem reagált a kamatdöntésre.Mario Draghi, az EKB elnöke kiemelte, hogy tartósan alacsonyan maradhat hosszabb távon az alapkamat, tehát huzamosabb ideig laza lehet a monetáris politika. A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy ősszel tárgyalnak majd arról is, hogy az ülések után a jegyzőkönyvet közzétegyék.
Vágólapra másolva!

15:30 - Szökkent az euró-dollár

A sajtótájékoztató befejezése után az euró erősödni kezdett a dollárral szemben és 1,325 fölé ugrott az árfolyam, holott Draghi beszédének kezdetén csak 1,32 körül motoszkált az EURUSD.

EURUSD napon belüli grafikon

forrás: Investor.hu

15:10 - Visszamászott az euró a nagy esés után

Az euró a dollárral szemben az 1,32-es szintről felpattanva a sajtótájékoztatót megkezdése előtti szintekre mászott vissza.

A deflációs félelemekről elmondta, hogy egyik eurózóna országban nem látható ilyen veszély. Vélhetően azért kérdezték meg erről a jegybankelnök véleményét, mert a Fed-nél mintha egy kicsit aggódnának a csökkenő infláció miatt.

Megkérdezték Draghit arról is, hogy mi változott a tavalyi évi beszéde után, amikor "amit kell" megtesznek az eurózóna védelme érdekében. Az EKB vezetője kiemelte, hogy a kamatfelárak csökkentek, a pénzpiacok stabilizálódtak. De Draghi továbbra sem gondolja azt, hogy az OMT program (amit bejelentettek, de nem vettek ennek keretében egy kötvényt sem) lenne a megoldás az eurózóna válságára. Szerinte néhány ország tett is azért, hogy javuljon a helyzet.

EURUSD napon belüli grafikon

forrás: Investor.hu

14:45 - Jönnek a kérdések

Draghi a közlemény felolvasása után az újságírói kérdésekre kezdte meg a válaszadást.

A jegybank elnöke továbbra sem szeretné pontosan meghatározni, hogy mit ért a hosszabb ideig tartó alacsony kamaton. Szerinte sokkal jobb gazdasági teljesítményt kellene látni ahhoz, hogy ezen az előretekintésen változtassan a jegybank.

A kamatdöntéssel kapcsolatban - a szokásoknak híven - , megkérdezték Draghitól, hogy mekkora vita volt a rátáról, de ezt nem akarta kommentálni, de Draghi szerint egyhangú volt az EKB előretekintése az alacsony kamatok felé, tehát tartósan laza marad a monetáris politika.

Korábban felmerültek olyan hírek is - több EKB tanácstag -, hogy az EKB a kamatdöntő ülések után a jegyzőkönyvet közzé teszi majd. Draghi ma azonban megjegyezte, hogy az utóbbi években sokat fejlődött a kommunikáció, az őszi ülésen tárgyalhatnak is róla.

14:30 - Megkezdődik Draghi ülése

14:30-kor a szokásoknak megfelelően megkezdte Mario Draghi a kamatdöntő ülések utáni sajtótájékoztatót.

Draghi szerint a kamatok hosszú ideig alacsonyan maradhatnak (tartósan laza maradhat a monetáris politika), de a hangulat indikátorok szerint némi javulást lehet látni az eurózónában. Az inflációs nyomás viszont továbbra is nyomott maradhat, a középtávú inflációs várakozások lehorgonyzottak.

A munkaerőpiaci kondíciók továbbra is gyengének számítanak, és a gazdaság növekedési kilátásai továbbra is lefelé mutatnak. Az eurózóna főként a globális piacokon tapasztalt gazdasági fellendülésből profitálhat. A növekedési kilátásokkal kapcsolatban nem emelte ki Draghi, hogy törékeny lenne, továbbra is lefelé ható kockázatokról beszélt.

Júniusban az eurózónában a hitelnövekedés üteme 2,3 százalékra lassult a korábbi 2,9 százalékról. Látható, hogy a hitelek oldaláról némi zsugorodás tapasztalható.

Draghi a közleményben kiemelte azt is, hogy tavaly nyár óta jelentősen javult a bankok finanszírozási helyzete, sőt növekedtek sok helyen a betétek is.

EURUSD napon belüli grafikon

Forrás: Origo

13:45 - Maradt az alapkamat

Az elemzői várakozásokkal összhangban nem változtatott az alapkamat nagyságán a mai ülésén az Európai Központi Bank, így 0,5 százalékon maradt a ráta.

A bejelentés után az euró-dollár árfolyam sem reagált érdemben. Majd a 14:30-kor kezdődő Mario Draghi jegybankelnök által vezetett sajtótájékoztató lehet az, ami mozgást hoz a piacokon.

Ma délelőtt érkezett néhány kellemes feldolgozóipari beszerzési menedzserindex adat az eurózónából. A térségben 50,3 pontra emelkedett a beszerzési menedzserindex az előző havi 50,1 pontról. De jó lett a német és az olasz adat is, mindkettő 50 fölötti értéket, tehát a feldolgozóipar expanzióját mutatja.

EURUSD napon belüli grafikon

forrás: Investor.hu

Kamatdöntő ülést tartott ma a Bank of England is. Ők sem okoztak meglepetést, nem változtattak a 0,5 százalékos alapkamaton és a 375 milliárd fontos eszközvásárlási programon sem.