Szabadulnak a vállalatoktól a tulajdonosok

Vágólapra másolva!
Több mint kétszer akkora értékben bocsátottak ki új részvényeket a cégek a második negyedévben, mint az év első három hónapjában, ezzel tovább folytatódott az elsődleges tőzsdei kibocsátások (IPO) piacának jó teljesítménye. Habár a május vége óta látott részvénypiaci korrekció után a vállalatok csak alacsonyabb árakon tudtak forrást bevonni, elemzők szerint az év második felében is jól mehetnak majd az IPO-k. A tőzsdén újonnan megjelenő cégek részvényei 3 hónap alatt átlagosan több mint 8 százalékkal emelkedtek, még a május végétől a piacokon végigsöprő eladói hullámmal együtt is.
Vágólapra másolva!

Rohantak a tőzsdére a cégek

A második negyedévben több mint kétszer akkora értékű (42 milliárd dollár) elsődleges tőzsdei kibocsátásra (IPO) került sor, mint az év első három hónapjában (20 milliárd dollár). Az IPO-k több mint felére még az előtt került sor, hogy a piacok május végén elérték idei csúcsaikat.

Habár az árfolyamok esése után piacra lépő cégeknek alacsonyabb árakon kellett részvényt kibocsátaniuk, mégsem valószínű, hogy emiatt elmaradnának majd a tranzakciók az év hátralévő részében, nyilatkozták szakértők a Bloombergnek. A gazdasági fundamentumok nem lettek rosszabbak, mint néhány héttel ezelőtt (sőt még talán javultak is), a befektetők inkább a piaci bizonytalanság miatt tartózkodnak az IPO-któl, nyilatkozta a Morgan Stanley részvénypiaci szakértője a Bloombergnek.

A múlt héten a tőzsdére lépő amerikai HD Supply Holdings és a CDW Corp. is alacsonyabb áron tudta csak részvényeit eladni, mint amit korábban terveztek, míg a világ nyolcadik legnagyobb cementgyártója a Votorantim Cimentos el is halasztotta 3,7 milliárdos tőzsdére menetelét szeptemberre a borús piaci körülmények miatt.

Az Egyesült Államokbeli második negyedéves IPO-k értéke több mint 50 százalékkal meghaladták az év első három hónapjának nagyságát. Az egy évvel ezelőttit pedig majdnem kétszeresen múlják felül, ha nem számoljuk a Facebook 2012 májusi 16 milliárdos tőzsdei megjelenését. Európában pedig négyszer akkora friss tőkét vontak be tőzsdei megjelenés útján, mint egy évvel korábbi hasonló időszakban.

A legutóbbi részvénypiaci folyamatokat a befektetők lényegében értékelési korrekcióként élik meg, nem pedig piaci korrekcióként, mondta el a NYSE Euronext tőzsdei bejegyzésért felelős vezetője. Ha nem így lenne, akkor az egész IPO piac lefagyna, de ezt nem lehet látni.

Jól alakulhat a teljes idei év

Például a kínai Alibaba, a világ legnagyobb e-kereskedelmi platformja is tőzsdére készül még az idén. Közel 13 milliárd dolláros IPO-t hajtana végre New Yorkban vagy Hongkongban, az Ernst & Young adatai szerint. De Európában is terveznek elsődleges kibocsátásokat, például a brit Royal Mail Group vagy a milánói Moncler ruházati cég is szívesen válna tőzsdei céggé.

Ázsiában is hasonlóan jól sikerült a második negyedév az IPO piacon, még úgy is, hogy Kínában (Hongkongot leszámítva) nem volt tőzsdére menetel az április-júniusi időszakban, mivel a szabályozók módosítják a bevezetés szabályait. Így például a Sinopec Engineering Group és a China Galaxy Securities is Hongkongban vált nyilvános társassággá.

Az Ernst & Young szerint viszont, ha véglegesítik a szabályzást a második félévben begyorsulhatnak az IPO-k Kínában, hiszen a cég becslései szerint több mint 800 vállalat áll készen arra, hogy tőzsdére menjen. Persze az elmúlt időszakban látott kínai bankközi likviditási problémák és a lassuló gazdaság komoly hatással lehet (és már volt is) az egész régió IPO piacára is. Júniusban körülbelül 1 milliárd dollár értékű elsődleges tőzsdei kibocsátást halasztottak el Hongkongban.

Mégis, az IPO piac a második negyedévben is szép megtérülést hozott a befektetőknek, ugyanis a tőzsdén újonnan megjelenő cégek részvényei átlagosan több mint 8 százalékkal emelkedtek, még a május végétől a piacokon végigsöprő eladói hullámmal együtt is. A szakértők pedig az év második felére is optimistán tekintenek.

Ez viszont azt is jelentheti, hogy a részvénypiacok már túlárazottak, hiszen a cégek akkor szeretnek tőzsdére menni, ha drágán tudják eladni papírjaikat.

Az S&P 500 értéke (pontban)

Forrás: Origo