Kapaszkodik a magyar tőzsde

Vágólapra másolva!
Kapaszkodik a magyar tőzsde a negatív tartományból, egyelőre azonban még nem sikerült pluszba lendülnie a BUX-nak. Az emelkedésben főleg az Egis és a Richter játszik főszerepet, valamint kedvező, hogy a forint is folytatja jó formáját az euróval szemben. Nyugat-Európában közben mérséklődtek a nyitásnál látott pluszok, főleg a felemás makroadatok mozgatták meg a piacokatAz amerikai piacok vélhetően 0,7-0,8 százalékos pluszokkal nyithatnak a határidős indikációk alapján..
Vágólapra másolva!

Két hetes csúcsán a forint, kapaszkodik a BUX

Kéthetes csúcsára erősödött ma délelőtt a forint, miután a 294-es szint alá nézett be az euróval szembeni árfolyama. Elsősorban a kedvező befektetői hangulat van a magyar deviza segítségére, ami más régiós devizáknál is erősödési hullámot tudott elindítani. A késő délelőtti órákra valamelyest visszaesett az árfolyam, ismét a 294,3 közelében található.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Már csak az osztrák tőzsde tud erősödést mutatni, az ATX 0,4 százalékot emelkedett ma reggel. A többi régiós tőzsde közül a magyar és a lengyel valamelyest visszakapaszkodott a 0,3 százalékos mínusz körüli szintekre, míg a cseh tőzsde inkább veszített a nyitás után, már 0,9 százalékot csökkent az index értéke.

Forrás: Origo

Gáztalálatról számolt be a Mol nagytulajdonosa, a Dana Gas. A társaság Egyiptomban, a Nílus deltájánál ért el találatot. A jelenlegi adatok szerint napi 9,4 millió köbláb földgázt és 133 hordónyi kondenzátumot tud termelni a mező, a közlemény szerint a fejlemények segíthetik az egyiptomi operáció készpénztermelő képességének javulását is. A magyar olajipari cég ennek ellenére nem teljesít jól, 0,8 százalékos mínuszban jár.

A többi nagyobb papír közül a Magyar Telekom messze alulmúlja társait, a telekompapír 1,5 százalékot veszített ma értékéből. Az OTP és a Richter tegnapi záróértéke közelében mozog, míg az Egis 0,7 százalékos emelkedésével ismét a 22 ezer forintos szint felett jár.

Forrás: Origo

Felemás makroadatok érkeztek Európából

Az eurózóna hivatalos feldolgozóipari beszerzési menedzserindexe az előzetes 48,7 pontról 48,8 pontra emelkedett júniusban, holott a szakértők stagnálásra számítottak. Utoljára 16 hónapja volt ilyen magas az eurózóna feldolgozóiparának gazdasági aktivitása a PMI szerint.

Ugyanakkor az eurózóna éllovasának számító Németországban májushoz képest jelentősen visszaesett a gazdasági aktivitás, mivel a feldolgozóipari beszerzési menedzserindex 48,6 pontra csökkent júniusban az előző havi 49,4 pontról, ami kissé elmaradt a 48,7 pontra vonatkozó prognózisoktól is.

Valamelyest csökkentek a pluszok Nyugat-Európában, a főbb indexek azonban még mindig 0,1-0.6 százalékos erősödésre képesek. Főleg az olasz és az angol piacnak meg ma jól, míg a belga BEL20 tőzsdeindex már a negatív tartomány felé kacsingat.

Forrás: Origo