Már a kínaiak között is válogat az Apple

Vágólapra másolva!
Beszállítót vált az Apple, ugyanis a legújabb iPhone-ok gyártása már nem a Foxconn, hanem a Pegatron által működtetett üzemekben történik majd. Az Apple vélhetően próbája így teríteni a kockázatot, mely az egy-két szállító iránti nagy függőségből ered.
Vágólapra másolva!

A Pegatron lesz az Apple legfontosabb partnere az új iPhone-ok elkészítésében írja a Bloomberg, annak ellenére, hogy az iPhone 5-nél még a Foxconn végezte az összeszerelést. Bár a kínai Pegatron már korábban is részvett az iPhone 4, valamint iPhone 4S gyártásában, továbbá az iPad 4 Mini összeszerelésében is, a megbízás mindenképpen kedvező a beszállítónak, melyre a cég árfolyama is kedvezően reagált.

A Pegatron árfolyama

Forrás: [origo]

Kérdéses azonban, hogy a közel 3 millió iPhone legyártásához befektetett pénzeszközök mikor térülnek meg Pegatron számára. "Minden terméknek van egy kezdeti szakasza az életgörbén" - mondta el Charles Lin, a Pegatron pénzügyi vezetője a Bloomberg News-nak. Lin ezzel vélhetően arra utalt, hogy kezdetben csak veszteséget termel majd a beruházás, és csak később, a volumen emelkedésével tud nyereségessé válni a projekt.

Arról viszont nincs pontos információ, hogy az új beruházáshoz mennyiben kapna eszközöket a Pegatron, az Apple ugyanis az utóbbi években jelentős mértékben vásárolt gyártóeszközöket nem csak saját maga, hanem a gyártásban résztvevő partnerei számára is. Elemzők szerint az Apple számára jó döntés szültetett, ugyanis nagyobb mértékben képes diverzifikálni beszállítói láncát, mondta el Vincent Chen, a Yuanta elemzője a Bloombergnek.

Forrás: [origo]

A Bloomberg infomációi szerint a Pegatron vélhetően egy új iPhone gyártását végzi majd el, mely feltehetően gyengébb processzorral, kevesebb memóriával, de talán ami a legfontosabb, jóval olcsóbb árcédulával érkezik majd. Az új készülék fontos szerepet tölt be az Apple stratégiájában, aminek célja minél nagyobb részesedés kihasítása a Samsung által uralt okostelefonpiacból, mondta el Arthur Liao, a Fubon Financial elemzője a Bloombergnek.

Forrás: [origo]

Bár az okostelefon-eladásokból származó árbevétel területén még mindig az Apple vezet, az árfolyam az utóbbi hónapokban nem teljesített jól, melynek hátterében akár piaci részesedésének csökkenése is állhat. Egy esetleges olcsóbb telefon pedig akár a profitabilitás csökkenéséhez is vezethet, melyet jelenleg a befektetők kiemeltek figyelnek.

Az Apple árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]