Hamarosan megvásárolható lesz az Empire State Building

Vágólapra másolva!
Az Empire State Buildinget is birtokló társaság tőzsdei kibocsátásra készül, miután sikerült megállapodniuk a részvényeseknek. Az elsődleges piacra lépés nagysága 1 milliárd dollár körül alakulhat a Financial Times értesülései szerint, ami meglehetősen nagynak számít a szektorban.
Vágólapra másolva!

1 milliárd dolláros elsődleges tőzsdei kibocsátásra (IPO) készül az Empire State Buildinget is birtokló társaság a Financial Times szerint. A Malkin Holdings és a kisrészvényeseknek sikerült megegyezniük, hogy létrehoznak egy Empire State Realty Trust nevű REIT-et, melyet a New York Stock Exchange-re vezetnének be a tervek szerint.

Mi az a REIT?

A REIT az angol Real Estate Investment Trust rövidítésből ered. A társaságok ingatlanbefektetéseket kezelnek egy speciális jogi formában. A cégek kedvezményesen adózhatnak amennyiben a befektetők számára a profit legalább 90 százalékát kifizetik osztaléknak. Viszonylag magas osztalékhozammal forognak ezek a papírok.

Mi az IPO?

Az angol initial public offering rövidítése, elsődleges tőzsdei kibocsátást jelent. Az IPO az az eljárás, aminek keretében egy zárkörű részvénytársaság részvényei széles körben elérhetővé válnak a tőzsdén keresztül. Általában jegyzési szakasszal kezdődik a folyamat, ahol a kibocsátást szervező befektetési bankok összegyűjtik és összesítik a részvényből vásárolni kívánó befektetők igényeit. A felkínált mennyiség és az ajánlatok alapján kialakuló egyensúlyi ár lesz a jegyzési ár, az IPO-ban résztvevő befektetők ezen az áron kapják meg a részvényeket. A jegyzés lezárultát követően kezdődik meg a tőzsdei kereskedés a részvényekkel, ugyanúgy, mint bármely más, tőzsdére már bevezetett részvénnyel.



Az 1 milliárd dolláros várható IPO ár alapján nagyjából 4,2 milliárd dollárt érhet az ingatlankezelő társaság. Az ügyhöz közel állók szerint a kibocsátást két hónapon belül le is zavarhatják, ami az egyik legnagyobb amerikai REIT IPO lehet a Dealogic adatbázisa alapján.

A tőzsdére lépés ellenzői leginkább attól tartanak, hogy a szervezet veszteségesen fog működni és emiatt a részvényesek számára ez nem lesz előnyös. A Malkin Holdings viszont úgy érvel, hogy a likviditás megemelkedése mellett nagyobb növekedési kilátások várhatnak a cégre egy ilyen szervezeti formában.

A REIT 12 irodaházzal és hat kereskedelmi ingatlannal rendelkezik, melyek közül a legtöbb bevételt az Empire State Building épülete generálja.

Az Empire State Buildinget 1931-ben építették és a World Trade Center 1973-as megnyitásáig a legmagasabb épület volt a világon. 1961-ban az épületet eladták a Helmsley és Lawrence Wien-nek, de több kisebb befektető is vásárolt részvényeket. 3300 értékpapírt adtak el 10 ezer dolláros áron, melyek értéke az 1 milliárd dolláros IPO árral számolva 300 ezer dollárra tehető részvényenként a CNN szerint.