Megkapjuk a pecsétet, hogy jók vagyunk

Vágólapra másolva!
Pénteken végleg eldől, hogy kikerül az ország a túlzottdeficit-eljárás alól, utána viszont akár már indulhatnak is a spekulációk a költségvetés felpuhulásáról. Németországban fontos gazdasági mutatók jelennek meg, kemény ügyekről vitatkoznak a világ legnagyobb országainak vezetői, majd az uniós pénzügyminiszterek. Ez várható a gazdaságban a héten.
Vágólapra másolva!

E hét pénteken hoznak végső döntést az uniós pénzügyminiszterek arról, hogy kikerül-e Magyarország a túlzottdeficit-eljárás alól, ez azonban már csak formalitásnak tekinthető. A pozitív hír már beépült az árfolyamokba, piaci mozgásra sem lehet tehát számítani.

Érdekes lehet viszont, ha a befektetők továbbgondolják Orbán Viktor pénteki szavait. A miniszterelnök arról beszélt, hogy a gazdaság jobban teljesít a vártnál, az eljárás alól történő kikerülés után lesz mozgástér a költségvetésben, a júliusi friss előrejelzések alapján új gazdaságpolitikai döntéseket is hoznak. Ebből annak ellenére könnyű valamiféle felpuhítási tervre gondolni, hogy korábban több kormányzati illetékes is hangsúlyozta: nem készül majd választási költségvetés.

A hazai makronaptár a héten elég szegényes lesz, leginkább a kedden megjelenő béradatok tűnnek izgalmasnak, ezekből az inflációs várakozásokra és a lakossági fogyasztás alakulására is lehet majd következtetni. Aznap igen nagy figyelem övezi majd a ZEW német üzleti hangulatindexet, mely a várakozások szerint 36,4 pontról 38,2-re nőtt. Szintén kedden fontos információk érkeznek Amerikából is, a kiadott építési engedélyek száma és az induló lakásépítések adat azt bizonyíthatja, hogy az ingatlanpiacon nem tört meg a kilábalás tendenciája.

Még mindig pénzpumpa

Az elmúlt hetekben megijedtek a piacok attól, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve akár már ősztől csökkenti a pénzpumpa intenzitását. A héten a Fed kamatdöntő ülést tart, és nyilvánosságra hozza az elkövetkező évekre szóló növekedési és inflációs prognózisát is. A befektetők ezek alapján keresnek majd fogódzókat a pénzpumpa várható alakulásával kapcsolatban.

Csütörtökön ismét Németország lesz a középpontban, a feldolgozóipari beszerzési menedzser index értéke 49,4-ről 49,9-re javulhatott. Mivel itt az 50-es szint jelenti a határt a bővülés és a szűkülés között, ennek esetleges elérése igen kedvező jel lenne, az ország javuló növekedési kilátásaira utalna.

Leülnek a nagyok

Szinte egész héten érkezhetnek piacmozgató hírek, illetve pletykák a világ vezető gazdaságpolitikusainak találkozóiról. Hétfőn és kedden a nyolc legfejlettebb állam vezetői Észak-Írországban találkoznak, a G8 csúcson a jegybankok szerepéről, a monetáris élénkítések hatásairól és a munkahelyteremtés eszközeiről is szó lesz. A hét közepén üléseznek az eurózóna pénzügyminiszterei, és megpróbálnak közös nevezőre jutni többek között a tervezett bankunióval kapcsolatosan.

Pénteken kiegészülnek a nem zónatag uniós államok minisztereivel, az ECOFIN-meeting napirendjén természetesen nemcsak a túlzottdeficit-eljárások lesznek, de a csődbe jutó bankok megmentésének jövőbeli lehetőségeivel, illetve a kontinens gazdaságainak egyik legnagyobb problémájával, a fiatalok rohamosan növekvő munkanélküliségével is foglalkoznak.