Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Véget érhet a DAX vesszőfutása?

Vágólapra másolva!
A 200 napos mozgóátlagig és a tavaly nyár óta tartó emelkedő trendvonalig esett vissza az elmúlt hetekben a DAX árfolyama. Akár már a mai kereskedés során is eldőlhet, hogy a szint megtartja-e az indexet, vagy sem. Siker esetén ismét a 8000 pontos szintek felé veheti az irányt a legjelentősebb német vállalatokat tömörítő index. Ha viszont nem tart ki a nevezetes mozgóátlag, akkor a közelben még néhány támasz segíthet a DAX-on.
Vágólapra másolva!

Eljött a fordulat a német piacon?

A 8550 pont fölötti - májusban beállított - történelmi csúcsáról 7700 pont környékéig esett vissza a német DAX. Az utóbbi pár napban ráadásul meglehetősen nagy lendülettel zuhant a benchmark, mely a 200 napos mozgóátlagig csúszott vissza. Tegnap ugyan benézett a kritikus szint alá, de ez még nem tekinthető a támasz letörésének.

A tavaly nyáron indult emelkedő trendvonal alá is bekukucskált a DAX, de a ma reggeli folyamatok szerint sikerülhet az előbbi két meghatározó szint fölé kerülnie.

Amennyiben kitartanak a menedékek, úgy a DAX ismét megcélozhatja a 8000 pontos szintet, ahol egy gyengébb ellenállás húzódik. Azon átlépve 8100 pontnál az 50 napos mozgóátlag lehet akadály, de optimista esetben nem zárhatjuk ki, hogy ismét a történelmi csúcsot célozza meg az index.

Nem szabad megfeledkeznünk az indikátorokról sem, melyek azonban még nem mutatják a fordulás jeleit. Az MACD május vége óta eladási szignált jelez, az RSI pedig csökkenő trendben mozog. Igaz, ha sikerül kilépnie a túladott zónából, akkor az pozitív jelnek lehet értelmezni.

DAX napi grafikon (pont)

Forrás: Origo

A heti grafikonon is fontos szinten forog a DAX

A heti időtávú grafikon is jól fest. A DAX index ugyanis 2011 ősze óta egy emelkedő sávban mozog, melynek a felső száráról májusban fordult le az index. A visszaesést a szaggatatott vonallal jelölt emelkedő trendvonal tartotta meg, melyet segített a közelben lévő 50 hetes mozgóátlag is, illetve a 76,4 százalékos Fibonacci szint is.

Hasonlóan a napi grafikonhoz, ha felpattan a DAX index, akkor ismét a 8000 pont fölötti szinteket ostromolhatja meg. Kellő erő esetén újabb csúcsot is elérhet a német tőzsdeindex.

Lefordulás esetén több fontos támaszt is lehet a grafikonon látni. Megtarthatja az esést a 7500 pont körüli szint is, mely korábban támaszként és ellenállásként is jól funkcionált. Utóbbi törése után a hosszabb távú emelkedő sáv alsó szára is menedék lehet, majd rosszabb esetben a 61,8 százalékos Fibonacci 7150 pont körül.

Az indikátorok azonban felemás képet festenek. Az MACD eladási szignált jelez, ugyanakkor az elmúlt 10 hónap során eléggé be volt szűkülve és nem tudott megfelelő jelzéseket adni sem a vételi, sem az eladási oldalon.

Az RSI ugyan lefordult a túlvett zóna közeléből, de érdemes észrevenni, hogy a 45-50 körüli szintekről tudott fordulni az indikátor és vele együtt az árfolyam az elmúlt két korrekció során. A tartós emelkedő trend esetén pedig 45 pont környéki értékek már túladottságot is jelezhetnek.

DAX heti grafikon (pont)

Forrás: Origo

A technikai elemzés módszerei szerint érdemes figyelni a DAX index viselkedését a jelenlegi szinteken. Optimista esetben folytatódhat a hónapok óta tartó emelkedő trend a piacon és előbb-utóbb akár újabb történelmi magasságokba is emelkedhet a DAX.

A Fibonacci-számok a tőzsdén

Leonardo Pisano Bigollo, vagy ismertebb nevén Leonardo Fibonacci a 12. és 13. század fordulóján élt kiváló olasz matematikus volt, akinek a nevét a róla elnevezett számsorozatról ismerheti a világ (sokan a legjelentősebb középkori matematikusnak tartják). A Fibonacci-sorozat képzése nagyon egyszerű: az első két tag 0 és 1, innentől kezdve pedig mindegyik tag a megelőző két szám összege (0,1,1,2,3,5,8,13,21,34,...)

Fibonacci a sorozatot a közkeletű anekdota szerint egy házinyúl szaporulat növekedéséből kiindulva figyelte meg, de az igazi érdekessége, hogy a természetben szinte mindenhol feldedezhetjük a sorozatban bújkáló sajátos arányosságot, kezdve a faágak elhelyezkedésétől a csigaházak arányain át akár a tobozok leveleinek pozíciójáig. A Fibonacci-sorozat egymást követő tagjainak aránya 1,618-hoz közelít, ami ráadásul nem más, mint a már ókorban is ismert harmonikus arány, az aranymetszés.

A technikai elemzésben sokféleképpen szokták alkalmazni a Fibonacci-számok összefüggéseit, de a leggyakoribb szerepe talán az "ideális" korrekciós szintek meghatározásában van. Eszerint a módszer szerint egy markáns mélypont és csúcspont szintjét összekötve az elmozdulás 23,6, 38,1 és 61,8 százalékánál találhatók a Fibonacci-féle korrekciós szintek (az aranymetszésből is kiszámíthatók ezek a szintek). A korrekciós szintek sokszor szolgálnak támaszként vagy ellenállásként, jelentős részben éppen azért is, mert kellően sok befektető figyeli meg elemzéseiben ezeket a nevezetes szinteket, így önbeteljesítő jóslatként is működhetnek.

Mik azok a mozgóátlagok?

A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.

Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.

A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.

Mi az az MACD?

Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.

Mi az RSI?

Az RSI az angol Relative Strength Index rövidítése, mely az adott instrumentum relatív erejét mutatja. Az indikátor értéke 0 és 100 között ingadozik. Az RSI kiszámolásának módja: 100-(100/(1+E/CS)), ahol az E azoknak a záróáraknak az átlaga, melyek az előző "n" napon emelkedtek, míg a CS azoknak a záróáraknak az összege, amelyek az előző "n" napon csökkentek.

Túladott egy instrumentum akkor, ha 30 alatti az RSI értéke, és túlvett, ha 70 fölött mozog. Vételi vagy eladási jelzést akkor kapunk, ha a túladott vagy a túlvett zónából kilép az indikátor.

Az RSI indikátor esetében gyakran vizsgálják a technikai elemzők, hogy az árfolyammal együtt mozog-e, vagy más utakon jár. Ha az árfolyam új lokális csúcsot ér el, de az indikátor a korábbi lokális csúcstól alacsonyabb szinten ér el csúcsot, akkor divergenciáról beszélünk, ami sokszor trendfordító szokott lenni.



Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről