Vágólapra másolva!
Gyakorlatilag mindenhol romlott a cégek fizetőképessége Kelet-Európában. Kivételt csak Lettország, Észtország és Ukrajna jelentett. Magyarországon ingatag, bizonytalan a helyzet, nem kizárt, hogy a fizetésképtelenségi eljárások száma az idén is nőni fog.
Vágólapra másolva!

A Coface hitelbiztosító elemzésből kiderül, hogy a gazdasági válság még mindig erős hatással van a közép-európai országokra - írja az MTI. A régió államaiban működő gazdasági társaságokat jellemző fizetésképtelenségi mutató tavaly emelkedett, összességében pedig 3,5 százalékkal nőtt a fizetésképtelenségi eljárások száma.

A korábbinál rosszabb eredményért elsősorban Bulgária és Horvátország adatai felelősek, mindkét országban számottevően nőtt a csődök száma, a vizsgált régióban pedig csak Észtországban, Lettországban és Ukrajnában tapasztalt pozitív változást a Coface. A kedvezőtlen régiós tendenciát jelzi, hogy 2009-hez képest a csődök száma 2012-ben 38,7 százalékkal emelkedett.

Az elemzés megállapítja, hogy Magyarországon a fizetésképtelenségi adatok a régiós viszonyoknak megfelelően szintén kedvezőtlen környezetre utalnak. Jól tükrözi a helyzetet, hogy tavaly mindössze három ágazatnak sikerült javuló fizetőképességi arányt elérnie. Az acél- és fémipari cégek fizetésképtelenségi aránya - meglepetésre - 19 százalékkal javult, a hagyományosan jól teljesítő vegyiparban 13,8, a textiliparban pedig 11 százalékkal csökkent a mutató. A legjelentősebb 2012-es magyarországi csőd a Malévhoz fűződik.

A közép-európai régióban a fizetésképtelenségi kockázatok szempontjából tavaly az építőipar volt a legrosszabb helyzetben. A szektor szereplőinek talpra állását ugyanis a kormányzati megszorítócsomagok és a beruházások hiánya egyaránt gátolja. A munkanélküliség és a háztartási kiadások csökkenése miatt az építőiparhoz hasonlóan kedvezőtlen helyzetben van a nagykereskedelmi szektor is.

A Coface szakértői a legstabilabb, azaz legkevésbé kockázatos ágazatok közé sorolták az informatikai, a telekommunikációs, az oktatási és az egészségügyi ágazatot. A kilátások azonban meglehetősen bizonytalanok, a kedvezőtlen gazdasági klíma miatt a legtöbb közép-európai országban várhatóan romlani fog a helyzet, kivételt például Lettország jelenthet.

Magyarországon fennáll a veszélye annak, hogy a szigorú hitelezési feltételek és a bizonytalan gazdasági környezet együttese tartósan gyenge belföldi keresletet eredményez. Viszonylag törékeny a magyar gazdaság helyzete, így nem lehet kizárni, hogy a fizetésképtelenségi eljárások száma 2013-ban növekedni fog.