Kirúgták a Groupon-vezért, tombolnak a befektetők

Vágólapra másolva!
Nem vártak tovább a Grouponnál és elküldték Andrew Mason vezérigazgatót, akinek regnálása alatt az elmúlt 3 évben az online kuponos vállalat több mint 700 millió dolláros veszteséget halmozott fel. A hírre pénteken 7 százalékkal ugrott a részvényárfolyam, azután hogy csütörtöki kereskedésben 24 százalékkal szakadt be a papír.
Vágólapra másolva!

Megelégelték a rossz teljesítményt

Kirúgták a Groupon alapító-vezérigazgatóját, Andrew Masont. Már tavaly novemberben felmerült a társaság igazgatótanácsában Mason eltávolításának gondolata, mivel a cég bevételei csökkenésnek indultak, ahogyan visszaesett a kereslet a webes diszkont kuponok iránt. A vezérigazgató ezért inkább az online kiskereskedelemre helyezte a hangsúlyt, hogy újból beindítsa a növekedést.

Ez azonban nem igazán sikerült neki, hiszen az elmúlt három negyedévben mind alulmúlta az elemzői várakozásokat a társaság eredményessége. A legutóbbi negyedik negyedéves számok is rosszabbnak bizonyultak a vártnál, az egy részvényre jutó eredményre (EPS) vonatkozóan 2 centes veszteséget vártak az elemzők, míg ténylegesen mínusz 12 cent lett az EPS, de az Amerikán kívüli bevételek is csökkentek méghozzá 16 százalékkal 263 millió dollárra.

Mason kirúgása nagyobb nyomást helyez Eric Lefkofsky igazgatósági elnökre, hogy gyorsan megtalálja a megfelelő utódot, aki képes lesz nyereségessé tenni az online kuponos vállalatot, amely az elmúlt 3 évben 724 millió dolláros veszteséget produkált. A vállalatban 17 százalékos részesedéssel rendelkező elnök azonban azt is elmondta, hogy nem egyedül Mason a felelős a társaság gyenge teljesítményéért.

Nehéz örökséget hagy maga után Mason

Lefkofsky, aki Masonnal együtt alapította a Groupont 2008-ban, Ted Leonsis jelenlegi elnökhelyettessel fogja irányítani a társaságot, amíg meg nem találják az új vezérigazgatót. Az igazgatótanácsnak olyan új vezetőt kell találnia, aki képes lesz felgyorsítani a vállalat átalakulását az e-kereskedelemre fókuszáló céggé, ezzel csökkentve a függést az utóbbi időben kevésbé vonzóvá váló kuponértékesítésektől. Azonban az online kereskedelemben elérhető bruttó profitráta eleve alacsonyabb, mint a kuponértékesítéseken elért margin, valamint ebben a szegmensben működő vállalatok, mint az Amazon, vagy az eBay általi verseny még inkább erodálhatja a nyereségességet.

Az internetes cégek gyakran a túl gyors növekedésre helyezik a hangsúlyt, és ezért a menedzsment néha elfelejti, hogy a profitabilitás az, ami igazán fontos, mondta Arvind Bhatia a Sterne Agee & Leach dallasi elemzője, aki hozzátette, hogy ilyen szinteken már érdemes lehet vásárolni a cég részvényeiből. Ezt arra alapozza Bhatia, hogy szerinte a cég képes lesz olyan vezérigazgatót kinevezni, aki növekedési pályára tudja majd állítani a céget. Házon belül a legesélyesebb a posztra Kal Raman, aki korábban az eBay-nél és Amazon.com-nál töltött be vezető pozíciót, és aki tavaly áprilisban került a céghez, de nem csak belső emberekben gondolkodik a társaság.

A Groupon 2010 végén utasította el a Google 6 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatát, és ehelyett tőzsdei kibocsátást hajtott végre. Akkoriban ez a döntés még jónak tűnt, hiszen a vállalat piaci értéke az első kereskedési napon 16,7 milliárd dollár volt. Azóta azonban meredeken zuhant az árfolyam és fél év alatt piaci értékének felét elvesztette a társaság, a csütörtöki eséssel pedig már összességében 77 százalékkal értékelődött le a cég értéke amióta tőzsdén van.

A csütörtöki kereskedésben 24 százalékkal szakadt be a Groupon, mert a társaság csalódást keltő eredményről számolt be. Azonban Mason kirúgásának hírére pénteken 7 százalékos pluszban is járt a részvény.

A Groupon árfolyama

Forrás: [origo]