Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Elvétette a várakozásokat a német energiaszolgáltató

Vágólapra másolva!
Enyhén elvétette a várakozásokat gyorsjelentésével Németország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója, az RWE. Többek között az energiaszolgáltatás iránti kereslet visszaesése miatt a vállalat 2,46 milliárd eurós profitot ért el, ami elmaradt a tavalyi évi nyereségtől, és a szakértői becslésektől is.
Vágólapra másolva!

A gyorsjelentése szerint az energiaipari cég 2,46 milliárd eurós nyereséget ért el 2012-ben, ami 0,9 százalékkal kevesebb a 2011-es profitnál, és a 2,51 milliárd eurós szakértői várakozásoktól is elmaradt. A vállalat működési eredménye az adó- és kamatfizetések, valamint az értékcsökkenések levonása előtt (EBITDA) 9,31 milliárd eurót tett ki a tavalyi évben, ami meghaladta a 8,76 milliárd euróra vonatkozó elemzői várakozásokat. Ez 10 százalékos növekedésnek felelt meg éves alapon.

Forrás: [origo]

Az RWE a szektortársaihoz hasonlóan szenved az árrések (margin) zsugorodásától, mivel a stagnáló európai gazdaság miatt visszaesett a kereslet az áramszolgáltatók energiaszolgáltatása iránt. Emiatt a nagy versenytárs E.ON-hoz haszonlóan az RWE is költségcsökkentésre, és eszközeinek értékesítésére kényszerül. Így 2013-ban 7 milliárd euró értékben kívánnak eszközöket értékesíteni, és számos veszteséges üzemeiktől szeretnének megválni.

A menedzsment megerősítette idei évre vonatkozó előrejelzéseit, és erre az évre 9 milliárd eurós EBITDA-t, és stabil, 2,4 milliárd eurós nyereséget várnak. Ezen túl 2012-re vonatkozóan az elmúlt évekhez hasonlóan 2 eurós osztalékot kívánnak fizetni.

A társaság részvényei a tegnapi 0,1 százalékos erősödés után 28,68 dolláron készülnek nyitni.

RWE (Xetra)

Forrás: [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről