Vágólapra másolva!
Elérte célját Carl Icahn milliárdos befektető, aki meggyőzte a Herbalife igazgatóit, hogy az általa jelölt 2 új taggal bővüljön a cég igazgatósági tanácsa. A guru ráadásul tovább növelheti részesedését a társaságban. Icahn számos vállalatban rendelkezik érdekeltségekkel, melyekben szintén gyakran folyamodik ahhoz a lépéshez, hogy először megveszi a cég részvényeinek egy részét, majd a saját embereit ülteti be az igazgatóságokba.
Vágólapra másolva!

A Herbalife-nál beleegyeztek abba, hogy 2 új taggal, 11 főre bővüljön a cég igazgatótanácsa, akiket Carl Icahn milliárdos befektető nevezhet ki. Ráadásul a társaság menedzsmentje engedélyezte, hogy Icahn 25 százalékra növelje a vállalatban már meglévő 13,6 százalékos részesedését.

Az aktivista befektető még tavaly februárban vásárolta be magát a táplálékkiegészítőket és egészségügyi termékeket értékesítő vállalatba, és rögtön felkavarta az állóvizet különböző stratégiaváltási ötleteivel. Ezután nem sokkal szembe került Bill Ackmannel, egy ugyancsak milliárdos hedge fund guruval, aki piramisjátékhoz hasonlította a Herbalife működését, amit szerinte a szabályozó hatóságoknak be kellene tiltani, ezért shortolni kezdte a részvényeket. Ebben Icahn csak lehetőséget látott, hogy olcsóbban növelni tudja részesedését a vállalatban.

Mi az a short ügylet?

Olyan tranzakció, amikor a befektető, vagy spekuláns arra számít, hogy bizonyos értékpapír árfolyama csökken. Ekkor nem vételi pozíciót nyit, hanem eladási megbízással lép be a piacra. A tranzakció lebonyolításához általában szükség van arra, hogy a befektető kölcsönkérjen annyi részvényt, amennyit el szeretne adni. Amikor a tőzsdés lezárja egy vételi megbízással az ügyletet, akkor utána vissza tudja adni a kölcsönzött papírokat. A kölcsönzésért díjat kell fizetnie a shortosnak. Azokat a short pozíciókat, melyekhez nem kérnek kölcsön papírt és napon túlra vonatkozik, naked shortnak hívják a zsargonban, de ez több európai országban is tiltott tranzakciónak minősül.


Icahn számos vállalatban rendelkezik érdekeltségekkel, nemrégiben a Netflix videókölcsönző és streamszolgáltatást nyújtó vállalatban szerzett pakkot, de van érdekeltsége a Herbalife-on kívül és az olajszektorban tevékenykedő CVR Energy-ben, valamint a Transcoceanban is. Icahn rendszeresen folyamodik ahhoz a lépéshez, hogy először megveszi a cég részvényeinek egy részét, majd a saját embereit ülteti be az igazgatóságokba.

Ez sok társaságnak szúrja a szemét, a Netflixnél emiatt tavaly ősszel fontos intézkedéseket hozott, hogy védekezzenek Icahn felvásárlása ellen.

A Herbalife-nál Icahn javaslatára most azt mérlegelik, hogy kivezetik részvényeiket a tőzsdéről. Des Walsh vezérigazgató szerint úgy véli, a cég értéke nem tükröződik a részvények mostani árfolyamában.

A papírok 3,3 százalékos pluszban mozognak.

Herbalife árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]