Vágólapra másolva!
5 százalék feletti zuhanásban vannak a Metro részvényei, miután a társaság bejelentette, hogy 35 százalékkal csökkenti osztalék kifizetését a tavalyi év gyengébb eredménye miatt. Emellett a kiskereskedelmi áruházlánc számai a főbb sorokon is jóval alulmúlják az elemzői várakozásokat.
Vágólapra másolva!

Csökkenti osztalékát a Metro

A Metro AG a legnagyobb német kiskereskedő-lánc a várakozásoknál gyengébb eredményről számolt be a mai nap során, amiben azt is nyilvánosságra hozta, hogy 35 százalékkal csökkenti osztalékát. A társaság március 20-án fogja közzétenni éves jelentését.

A befektetők egy euró osztalékra számíthatnak a tavalyi év eredménye alapján, 35 százalékkal kevesebbre, mint volt az a megelőző évben, közölte pénteken a társaság, miközben az elemzői konszenzus 1,33 euróról szólt. Habár az osztalék kifizetés alulmúlta az előrejelzéseket a hozam még mindig elfogadható, nyilatkozta Fabio Fazzari az Equita SIM elemzője a Bloombergnek, hozzátéve, hogy nagy negatív meglepetésekre már valószínűleg nem lehet számítani ebben az évben.

A német cég emellett egy részvényre jutó eredmény (EPS) szinten is pocsék eredményt ért el, 28 százalékkal 1,89 euróra csökkent az EPS, míg az elemzők 2,37 eurós értéket vártak.

A cég teljes évre vonatkozó egyszeri tételek előtti kamat- és adófizetés előtti eredménye (EBIT) 1,98 milliárd euró volt, amivel majdnem elérte a társaság által korábban előrejelzett 2 milliárd eurós értéket.

Elkötelezettek a költségcsökkentés mellett

Olaf Koch vezérigazgató komoly költségcsökkentést hajtott végre tavaly, melynek mértéke meghaladta a 120 millió eurót. Emellett Koch a cash & carry kereskedelemre, valamint a Media Markt-Saturn elektronikai üzletláncra próbál fókuszálni, míg a Kaufhof áruházban és a Real élelmiszer outletben lévő beruházásait inkább visszafogja. A Metro tavaly novemberben egyezett meg a Real kelet-európai bolt hálózatának Auchannak való értékesítéséről.

Az osztalékfizetésen elért megtakarítás nem különösebben nagy mértékű, azonban egyértelműen jelzi a kiadásmérséklés melletti elkötelezettséget, írta kommentárjában James Collins a Deutche Bank londoni elemzője. Az EPS leginkább azért alakult alacsonyabban a vártnál, mert a vállalat nem csökkentette fizetendő adóját aktuális veszteségeivel.

A bejelentésre a cég papírjai 5 százalék feletti zuhanásba kezdtek, ez a legnagyobb mértékű esés, amit az elmúlt 3 hónapban elszenvedett a részvény. A részvényárfolyam már 50 százalékot zakózott az elmúlt két évben, ráadásul a Metro a DAX indexből is kikerült. Ennek hátterében az áll, hogy a társaságnak komoly problémái vannak árbevételének növelésével Dél-Európában és Kelet-Európa bizonyos részein.

A Metro árfolyama

Forrás: [origo]