Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A Samsung tarthatja életben a Sharpot

Vágólapra másolva!
Sikerrel zárultak a tárgyalások a Samsung és a Sharp között, mely során a felek megállapodtak abban, hogy a dél-koreai óriás 10,4 milliárd jen értékben fog Sharp részvényeket vásárolni. A japán, elektronikai cikkeket gyártó társaságnak minden segítségre szüksége van, ha el kívánja kerülni a csődöt, mivel a termékei iránt visszaeső kereslet miatt a tavalyi évben 450 milliárd jenes veszteséget ért el, ráadásul számos kötelezettségét is teljesítenie kell idén.  
Vágólapra másolva!

Megegyeztek a Sharp és a Samsung képvsielői, hogy az elektronikai eszközöket gyártó japán vállalat 10,4 milliárd jen értékben értékesít részvényeket a dél-koreai társaságnak. A Sharp a befolyó pénzből az elmúlt negyedév pocsék teljesítményét szeretné javítani, mivel az év utolsó három hónapjában 450 milliárd jenes rekordveszteséget ért el a termékei iránt visszaeső kereslet miatt.

Forrás: [origo]

Emiatt többek között elbocsátásokkal, és eszközeinek értékesítéséből származó forrásbevonással próbál újra nyereséges lenni és a "felszínen maradni". Decemberben a világ egyik legnagyobb chipgyártójától, a Qualcommtól sikerült 9,9 milliárd jenes forrásra szert tennie, miután a Foxconn-nal nem sikerült megállapodnia egy 132,5 milliárd jen értékű részvényvásárlásról. Ennek ellenére a felek megerősítették, hogy tovább folytatják a megbeszéléseket.

A Sharpnak azért is rendkívül fontos pénzhez jutnia, mert idén 200 milliárd jen értékben járnak le az általa kibocsátott visszaváltható kötvények. A vállalatnál már korábban is jelezték, hogy segítség nélkül rövid időn belül csődbe mehetnek. Pocsék helyzetüket jelzi, hogy a Fitch és az S&P hitelminősítőcégek befektetésre nem ajánlott kategóriába vágták vissza a cég adósbesorolását tavaly.

A Samsunggal kötött egyezség így életbe vágó volt, azonban a 290 jenes részvényenkénti ár korántsem tekinthető elégségesnek és nagyvonalúnak. Ez ugyanis 15 százalékkal alacsonyabb a Sharp papírok mai záróárfolyamánál, melyért cserébe a dél-koreai cég 3 százalékos tulajdoni hányadot fog szerezni a Sharpban. A Samsung a világ legnagyobb televíziókat és okostelefonokat gyártó vállalatának számít, a tranzakció pedig a likvid kristályos kijelzőkkel való ellátásukat fogja biztosítani.

A Sharp részvényei 55 százalékot vesztettek értékükből tavaly, a hírekre viszont 14 százalékot meneteltek ma.

Sharp árfolyama (Tokió)

Forrás: [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről