A dollár erősödése tartja nyomás alatt az árupiacokat

Vágólapra másolva!
Egy százalék körüli áresést szenvedtek el a kőolajfajták és a nemesfémek, kevésbé veszítettek értékükből az ipari fémek, míg a mezőgazdasági termékek emelkedni tudtak.A földgáz ismét külön utakon járt.
Vágólapra másolva!

A WTI crude idei mélypontjára esett a vártnál gyengébb amerikai növekedési adatok hatására. európai társa is követte, a brentet már 111 dolláron kötik. Az amerikai földgáz viszont 2 százalékot erősödve, október óta az első pozitív hozamú hónapját zárta februárban.

WTI nyersolaj (dollár/hordó)

Forrás: [origo]

Mind a nemes, mind az ipari fémek veszítettek értékükből. Az arany , az ezüst, a palládium és a platina mind egy százalék feletti mértékben, míg a kevésbé "nemesek" megúszták 1 százalék alatti visszaeséssel.

Lassan a nagy bankházak is reagálnak az elmúlt hetek megváltozott aranypiaci hangulatára, tegnap a Goldman Sachs csökkentette a három hónapos előrejelzését 1615 dollárra 1825 (!) dollárról. Az év végére sem vár már emelkedést, 1550-es záróértékkel számol. A Societé Generale szintén tegnap megjelent elemzése is az aranyláz végéről értekezik és szintén lejjebb vágta az 2013-as átlagárra vonatkozó előrejelzését, de az még így is feljebb van a jelenlegi árnál több mint 90 dollárral...

A sárga fém 18 százalékkal forog a 2011 szeptemberében elért 1921 dolláros csúcsértékéhez képest, ötödik hónapja zár előző havi záróértéke alatt és az elmúlt hetek eladási hullámai a 200 napos mozgóátlaga alá lökték. A tőzsdén kereskedett alapoknál is komoly átrendeződés látszik, csak februárban 103,7 tonnával csökkentették a befektetők kitettségüket, így öthónapos mélypontjára 2508,5 tonnára csökkent az ilyen alapokban lévő arany mennyisége.

Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]

Nem sok változás történt az év első két hónapjában az Standard & Poor's GSCI árupiaci indexében a tavaly év végi záráshoz képest, még úgy sem, hogy a négyhónapos rekordnak számító február 13-ai csúcshoz képest 5,2 százalékkal csökkent az értéke. A legnagyobb nyertesek között találjuk a gyapotot, a szóját, és a földgáz, míg a vesztesek listáját a búza, a cukor és az arany vezetik.

Gyapot árfolyama (dollár/font)

Forrás: [origo]

A Bloomberg felmérést készített az elemzők körében arról ki mit vár az év hátralévő részében a különböző árupiaci termékektől:

Forrás: [origo]