Vágólapra másolva!
A kora reggeli, 293,6 forint/eurós szintekről a hazai fizetőeszköz hirtelen egészen a 292,6-os értékekig erősödött egyik pillanatról a másikra. A mozgás oka egyelőre ismeretlen, az pusztán akár a reggeli likviditáshiányos környezettel is összefüggésben állhat, amikor egy-egy nagyobb megbízás is képes lehet hirtelen kilendíteni a forintot.
Vágólapra másolva!

Minden különösebb ok nélkül hirtelen erősödés mutatkozott a reggeli órákban a forint piacán. A kurzus egészen a 292,6-os szintig leszúrt, azonban egyelőre újabb erősödési hullám nem következett. Ma reggel mérsékelten pozitív a nemzetközi hangulat, ami alapvetően segítheti a hazai fizetőeszköz erősödését.

Ma a forint piacán több érdekes, magyar vonatkozású esemény is borzolhatja majd a kedélyeket. Orbán Viktor délután három órakor kezdődő évértékelő beszédet tart, és ha ettől alapesetben nem is igazán várható érdemi forintmozgató hatás, az Európai Bizottság ma megjelenő jelentése már annál nagyobb figyelmet kaphat.

Délben kiderül ugyanis, hogy Brüsszelben hogyan látják a magyar gazdasági folyamatokat, amiből egyesek arra vonatkozóan próbálnak majd meg következtetéseket levonni, hogy az ország nyáron vajon kikerülhet-e a túlzottdeficit-eljárás alól. Bár a végleges döntést valószínűleg a tavaszi prognózisok fényében hozhatja majd meg a Bizottság, a mai jelentést is nagy figyelem övezi. Amennyiben ugyanis a kormány hiány előrejelzésénél Brüsszel magasabbal számol, úgy a következő hónapokban akár újabb megszorító intézkedések bejelentésére is sor kerülhet.

Távolabbról nézve elenyésző a mai erősödés

Bár napon belül éles letörés mutatkozott a hazai fizetőeszköz grafikonján, hosszabb kitekintésben nem tűnik egyelőre jelentősnek a mozgásnak. A forint a tegnapi gyengüléssel ismét az ötven napos, technikailag fontos mozgóátlag fölé került, és a 290-es szintnél húzódó támasztól is elkezdett egyre jobban eltávolodni.